Aytmatov 79 yaşında

Kırgızistan'ın dünyaca ünlü yazarı, diplomat, büyükelçi Cengiz Aytmatov bugün 79 yaşına girdi.

Aytmatov doğumunun 79.yıl dönümünü sade bir törenle ailesiyle birlikte kutladı. Aytamtov için asıl görkemli doğum günü etkinliğinin ise doğumun 80. yıl dönümünün kutlanacağı 2008'e yapılacağı bildirildi. Aytmatov doğum gününde Azatlık Radyosu'na yaptığı açıklamada, 2008 itibariyle Avrupa'da yürüttüğü büyükelçilik görevini bırakarak Kırgızistan'a döneceğini söyledi.

Bundan böyle, edebi çalışmalarıyla ilgileneceğini belirten Aytmotov, ilk planında ise Isık Göl kenarında edebiyatçılara ait bir kültürel ve kurmak olduğunu kaydetti. 2003'de doğumunun 75 yıl dönümü devlet töreniyle kutlanan Aytmatov, o yıl dönemin Cumhurbaşkanı Askar Akayev tarafından 20. Asırda Kırgızistan edebiyatı ve manevi değerlerine olan katkılarından dolayı "Altın Madalya" ile ödüllendirilmişti.

KISACA AYTMATOV
Aynı zamanda Kırgızistan kahramanı ünvanını taşıyan ünlü yazar Aytmatov 12 Aralık 1928'de Kırgızistan'ın kuzey batısındaki Talas Eyaleti'nin Şeker Köyü'nde dünyaya geldi. Eğitim için köyünü terk ederek Kazakistan'a giden Aytmatov, burada Cambul Veterinerlik Teknik Okulu bitirdi. Ardından Bişkek'te Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ünlü yazar sonra ise Moskova'ya geçerek eğitimine Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'nde devam etti. İlk eseri Cemileyi 1958 çıkaran Aytmatov, 1963 yılında, İlk Öğretmen, Deve Gözü, Cemile ve Selvi Boylum Al Yazmalım adlı hikayelerinden oluşan "Steplerden ve Dağlardan Hikayeler" adlı kitabıyla Lenin Edebiyat Ödülü'nü kazanır.

Aytmatov, 1968'de "Büyük Sovyet Edebiyat Ödülü"nü kazanır ve Aynı yıl Kırgızistan milli yazarı seçilir. İlk romanı olan Toprak Ana 1963'de neşredilir. Yine aynı yıl "Elveda Gülsarı'yı" kaleme alan Aytmatov, 1964'de yayınlanan "Kızıl Elma" ve 1969'da yayınlanan "Oğulla Buluşma" hikayelerinden sonra 1970'de "Beyaz Gemi" romanını çıkarır.

Ülke bağımsızlığın yaklaştığı bir dönemde 1990'da "Gün Olur Asra Bedel" romanının devamı olan "Cengiz Han'a Küsen Bulut" eseri piyasaya çıkar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri