Napolyon'un Waterloo'su 'hortladı'

Belçika'nın başkenti Brüksel'e 12 km mesafede bulunan Waterloo, Avrupa tarihinde önemli bir yere sahip. Waterloo'da 1815 yılında İngiltere -Almanya ittifak güçleriyle Fransa arasında meydana gelen savaş Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart'ın son savaşı

Avrupa tarihi açısından böylesi önemli bir yere sahip olan Waterloo Savaşı temsili olarak Belçika'da 10 yıldır düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Dönemin askeri kıyafetleri ve silahları kullanılarak gerçekleştirilen temsili Waterloo Savaşında bin 200 kişi görev aldı. Temsili savaşa Avrupa'nın 13 farklı ülkesinden gelen ziyaretçilere savaşın bütün safhaları anlatıldı.

Ziyaretçilerin meraklı gözlerle takip ettiği gösteri sonrasında adeta tarihin tozlu sayfalarından çıkıp gelen Fransız, Alman, İngiliz, Hollandalı askerlerle ziyaretçiler hatıra fotoğrafı çektirmek için sıraya girdi. Aileleriyle birlikte temsili Waterloo Savaşını takip eden ziyaretçiler daha sonra savaşın anlatıldığı ve eserlerin sergilendiği müzeyi, aslanlı tepeyi ve Panaroma müzelerini gezerek savaş hakkında daha detaylı bilgiler aldılar.

Her yıl haziran ayının 3. haftasında gerçekleştirilen etkinliğe gelenler Waterloo'da yapılan savaşın acı yüzünü bir daha görüyor. Top seslerinin, borazanların, tüfek ve at seslerinin birbirine karıştığı, etrafın toplardan ve silahlardan çıkan dumanlarla kaplandığı temsili savaşı izleyenler 19. yüzyıl Avrupa'sına gidiyor.

WATERLOO SAVAŞI
Müttefiklerin Fransa'nın kuzeydoğusuna saldırma planlarına karşı Napolyon, önleyici bir saldırı için Belçika'ya girer. Meydan savaşına sahne olan Waterloo'da önce İngilizlere karşı başarı gösteren Napolyon, Almanların da yardıma gelmesi üzerine ağır bir mağlubiyet alır. 

Savaş sonuçları bakımından da Avrupa tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. 9 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği, 33 binden fazla kişinin de yaralandığı Waterloo Savaşı sonrasında Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart tahtını kaybetti. İtalya ve Almanya'nın ulusal birliklerini sağlamasına kadar Avrupa'da 50 yıl boyunca barış hüküm sürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri