Görmez'den "Kardeşlik" Vurgusu

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Sultanahmet Camii'nde kıldırdığı cuma namazının hutbesinde kardeşlik vurgusu yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Sultanahmet Camii'nde kıldırdığı cuma namazının hutbesinde kardeşlik vurgusu yaptı. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ayasofya'da düzenlenen Hilye-i Şerif sergisi ve Kutlu Doğum Haftası ekinliklerinin açılış törenleri nedeniyle bulunduğu İstanbul'da, Sultan Ahmet Camii'nde Cuma namazını kıldırdı.

Hutbe'de "kardeşlik" kavramına vurgu yapan Görmez, İslam medeniyetinde üç tür kardeşlik bulunduğunu ifade etti.

"Bunlardan birincisinin aynı topraktan, aynı hamurdan dünyaya gelen insan kardeşliğidir" diyen Görmez şunları söyledi:

"Kur'an-ı Kerim'de Yüce Rabbimiz, 'Ey insanlar! Ben sizi bir erkek ve bir dişiden yarattım.' buyurmaktadır.

Resul-i Ekrem Efendimiz de Veda Hutbesi'nde, 'Hepiniz Adem'densiniz, Adem de topraktandır. Arap'ın Arap olmayana, Acem'in Arap'a hiçbir üstünlüğü yoktur. Allah'ın katında bütün insanlar, tarağın dişleri gibi eşittir.' buyurmuştur. İslam medeniyeti, yaratıcı eksenli bu kardeşliği inşa etmiştir.

Hiç kimse kimseye zulmedemez, kimse kimsenin hakkını gasp ederek yiyemez.

Dili, dini, ırkı, coğrafyası her ne olursa olsun, her can mukaddes ve muhteremdir. Herkesin izzet, namus, onur ve şerefi mukaddes ve muhteremdir. Dokunulmazdır"

Bunun yanında bir de aynı dine iman etmekten kaynaklanan "inanç kardeşiği" olduğunu ifade eden Görmez, "Bu kardeşlik, soy kardeşliğinden, ırk kardeşliğinden ve biyolojik kardeşlikten daha üstündür. Aynı yüce iradeye, aynı yüce değerlere iman etmekten neş'et eden bu kardeşlik, hak bağıyla bağlanmayı gerektirir. Bizi birbirimize bağlayan en büyük bağ, işte bu Hak bağıdır" diye konuştu.

Başkan Görmez, üçüncü kardeşliğin ise aynı tarih, kültür ve coğrafyanın yanı sıra aynı kaderi, aynı sevinç ve üzüntüleri paylaşmaktan kaynaklanan kardeşlik olduğunu söyleyerek, İslam dünyasında yaşanan zulümlerin bu kardeşliğin ihlal edilmesinden kaynaklandığını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri