Okul öncesi anne-babalara nasihat!

Hepimiz çocuklarımızdan üstün başarılar bekleriz. Bu başarıyı elde edemediklerinde ise başarısızlığın sebebini araştırmadan çocuklarımızı cezalandırmaya kalkarız. Ancak bu bilinçsizce ortaya konan tepkiler çocuklarımızın büyük depresyon yaşamasına hatta i

Çocukların başarısızlığı ailelerin birçoğu için önemli bir sorun teşkil ediyor. Çünkü çocuklarından büyük başarılar bekliyorlar. Bu yöndeki abartılı ümitler bazı çocukları ne yazık ki intihara sürüklüyor. 

Çocukları başarısızlık korkusu kaplıyor. Peki çocuklar başarısız oldukları takdirde nasıl davranmalı? İşte bu soruya Ezher Üniversitesi’nden Psikiyatri Profesörü şu şekilde yanıt veriyor: ‘Çocuklar okulda başarısız kaldıkları durumda sergiledikleri tavırlar farklı farklı oluyor. Bazıları ebeveynlerinin verecekleri tepkiden korkudan –kendi görüşlerince- bir savunma mekanizması olarak intihar etmeye kalkışıyor. Bu nedenle çocuklara karşı muamelede akıllıca davranmak gerekir. Baba ve anneler çocuğun okulda başarılı olmasının ebeveyn ve öğretmenin ortak sorumluluğu olduğunu iyice idrak etmelidir. Tüm bu çabaların başarılı olması büyük ölçüde de çocukların kavrama yeteneğine ve eğitim almadaki deneyimlerine bağlıdır. Bizler eğer gelişmesinin her aşamasında çocuktan ne beklememiz gerektiğini bilirsek eğitiminde başarılı olabilmesine çok yardımcı olabiliriz. Bu ilerlemesi ve okulda başarılı olabilmesi için zorunlu bir adımdır.’

Dr. Adil Medeni sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Anne ve babalardan birçoğu zihinsel düzeyi ve psikolojik hazırlık hali farklı olmasına karşın çocuklarının seviyesini akranlarıyla karşılaştırma hatasına düşüyor. Bu hatalı karşılaştırmalar neticesinde çocuklar bazen çaresizlik hissi yaşıyor.

Aileler çocuklarını başkalarıyla kıyaslamak yerine daha başka yöntemler kullanarak ders çalıştırabilir. Örneğin eğer başarılı olursa ödüllendirme vaadinde bulunabilirler. Ebeveynler ilerlemenin ne derecede gerçekleştiğini ve eğitimin sonucunda nereye varıldığını iyi şekilde tespit edebilmek için çocukların düzeyini ortaya koyan okul notlarını sürekli takip etmelidir.
Başarısız kaldıkları takdirde çocuklar başarılı olmaya motive edilmeli çalışıp en yüksek notları alabileceği telkin edilmeli, aynı zamanda okuldaki başarısızlığın her şeyin sonu olmadığı da vurgulanmalıdır. Ebeveynler çocukları başarısız kaldıkları takdirde abartılı cezalar vermemeli aksine içlerindeki korkuyu atmaya yardımcı olmalı ve başarısızlığın sebeplerinin neler olabileceğini anlamaya çalışmadırlar.

TİMETURK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri