İşte bu da entel hortumu

Kültür Bakanlığı, sinemacıları “sevindirme” politikasını tüm hızıyla sürdürüyor. Marjinal konuları ile salonlarda seyirci bulamayan filmleri Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ihya ediyor. Geçen yıl sadece üç yönetmen bakanlıktan tam 1,4 milyon Y

Dinî değerlere saldırı, çıplaklık ve marjinal eğilimler arasında sıkışıp kalan “Türk sineması”nın imdadına Kültür Bakanlığı yetişiyor. Bakanlığın son üç yılda desteklediği filmlerin tamama yakını gişe hasılatında döküldü ancak yapımcı ve yönetmenleri ise devlet tarafından verilen paralarla ihya oldu. 

HASILAT YOK, “PLAKET” VAR 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi destek verdiği filmler, gişede hüsrana uğrarken, entellerin birbirlerini ağırladıkları kimi festivallerde ise “başarıyla plaket” topluyorlar. Bakanlığa bağlı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre; son üç yılda 3 milyon 536 bin 936 seyircinin izlediği 96 film 25 milyon 10 milyon 134 bin YTL’lik hasılat toplayabildi. Böylece “destekli filmler”de film başına ortalama hasılat 105 bin 562 YTL oldu. Aynı dönemde çevrilen ve destek almayan 76 filmde ise ortalama hasılat 2 milyon 12 bin 31 YTL oldu. Bakanlığın 2005 yılında maddi destek verdiği 31 adet sinema filmi, 76 bin 973 seyirciyle buluşurken, 487 bin 98 lira gişe hasılatı aldı. Bir sonraki yıl maddi destek sağlanan 28 adet sinema filmini izleyen 1 milyon 855 bin 164 kişi ise gişelere 13 milyon 143 bin 939 YTL hasılat sağladı. Geçtiğimiz yıl maddi destek verilen 1 milyon 604 bin 799 kişinin izlediği 41 adet filmin hasılatı 11 milyon 379 bin 97 YTL olarak belirlendi. 

ÜÇ YÖNETMENE 1,4 TRİLYON LİRA “CASH PARA” 

Kültür Bakanlığı, destek için kesenin ağzını açınca ortaya “destek zengini yönetmenler” de çıktı. Bakanlık, pek çok filmin yönetmenine ağırlıklı olarak 25 bin ila 75 bin YTL arasında değişen destekler verirken, sadece üç yönetmen ise 1 milyon 425 bin YTL aldı. Kültür Bakanlığı’nın kayıtlarına göre, Çağan Irmak’ın “Ulak” isimli filmine 475 bin ve “Maceralar Ülkesi”ne de 250 bin YTL olmak üzere toplam 725 bin YTL verilerek, son yılların en büyük maddi desteği bu yönetmene sağlanmış oldu. Barış Pirhasan ise “Ademin Trenleri”ne 450 bin YTL devlet desteği aldı. Son Osmanlı – Yandım Ali’nin yönetmeni Mustafa Şevki Doğan da, 250 bin YTL’lik desteğin sahibi oldu. Adı geçen dört film de, gösterime girdikleri dönemde seyircinin ilgisini toplayamadığı için birkaç hafta içerisinde vizyondan kaldırılmıştı.  

AMCADAN YEĞENİNE DESTEK 

Öte yandan bakanlığın dağıttığı paraların gittiği kişilerin kimlikleri, pek çok spekülasyona da yol açıyor. Yaklaşık iki ay önce Kültür Bakanlığı destekleri açıkladığında “akraba taallukata destek” iddiaları ortalığı kaplamıştı. Yönetmen Bülent Pelit, 7 Mayıs tarihinde basına yaptığı açıklamada “Uzman film adına çıkan proje, komisyon üyesi Faruk Turgut'un yeğeni, Görkem Turgut'undur. Yıldız Film adına çıkan proje, komisyon üyesi İsmail Güneş'in kardeşi, Mehmet Güneş'indir. Tunç Okan komisyon üyesi Cengiz Ergun'un eniştesidir ve onun da projesi çıkmıştır” demişti. Daha bir yıl önce 450 bin YTL destek alan Barış Pirhasan da, bu yıl ödül alamayınca “Bu işte bir terslik olmalı” demiş, Tayfun Pirselimoğlu da, sonuçların “Türk sineması adına üzücü” olduğunu söylemişti. Komisyon üyesi İsmail Güneş ise kardeşi ile ilgili iddialara ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: “Bülent Pelit arkadaşım, onun projesini destekledim. Kardeşiminkini desteklemedim. Çekmesini istedim. ‘Ben zor durumda kalırım’ dedim. Kurul beğendi, 'Kardeşin olması cezalandırılmasını gerektirmez' dediler. Çekilmeyi düşünmedim çünkü yapılmasını istediğim ciddi projeler vardı. Kardeşimin projesine düşük puan verdim.” Bu tartışmalar eşliğinde Kültür Bakanlığı 2008 yılında 20 filme 4 milyon 260 bin YTL destek vermeyi kararlaştırmıştı. 

(Murat Unay – habervaktim.com)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri