Malazgirt'te 1000 yıllık mangal bulundu (Mizah)

Türklerdeki “mangal kültürü”nün Orta-Asya’dan başladığı, Anadolu’ya ilk girişlerinde mangalı kullandıkları anlaşıldı. Muş’ta yapılan kazılarda bulunan 1000 yıllık portatif mangal ve bol miktarda şiş “mangal tarihimiz

Muş’un Malazgirt ilçesinde yapılan kazılarda 1000 yıllık portatif mangal ve bol miktarda şiş bulundu. Türklerin Anadolu’ya girdiği 1040’lı yıllardan kaldığı sanılan mangalın günümüze kadar bozulmadan geldiği hayretle görüldü.

Kazı ekibinin başı olan arkeolog Prof. Dr. Hızma Altınkazma, bulunan mangal ve şişlerle ilgili ilk değerlendirmeyi Habervaktim Muş Muhabiri Hayati Önem’e büyük bir heyecan ve coşkuyla yaptı. İşte o ilk açıklama:

“Deyimlerimize kadar yerleşen ‘mangal yürekli’ sıfatının en güzel örnekleri olan atalarımızın yeryüzünde mangalı ilk kullananlar olduğunu zaten tahmin ediyordum. Bu tahminimin ilk önemli kanıtını nihayet Malazgirt’te buldum. Demek ki Türkler Anadolu’ya girdiklerinde mangal kullanmayı biliyorlardı. Mangalın ve yanındaki şişlerin günümüze kadar bozulmadan gelmesi, üstelik mangalın hafif ve at sırtında taşınabilecek şekilde katlanabilir (portatif) olması, atalarımızın ağızlarının tadı kadar demiri işlemeyi de iyi bildiklerinin yani o yıllarda teknolojiyi en iyi kullanan kavim olduklarının da kanıtı.”

Prof. Altınkazma, ülkemizdeki kazılarını tamamlar tamamlamaz ekibiyle birlikte Orta-Asya’ya giderek atalarımızın Altay dağları civarında yaşadığı bölgelerde çalışmalara başlayacaklarını ve tarihte ilk kullanılan mangalı mutlaka bulacaklarını sözlerine ekledi. 

Haberi kuvvetlendirmek için Muş’un meşhur piknik alanlarını gezen muhabirimiz Hayati Önem ise boğulma tehlikesi atlattı. Piknikçi vatandaşlarımızla röportaj yapmak için girdiği park ve bahçelerde yoğun mangal dumanından dolayı “dumanaltı” olup kaybolma tehlikesi atlatan muhabirimiz, hiçbir röportaj yapamadan öksürükler içinde kendini çıkış kapısına zor attı. Göz gözü görmeyen bu mekandan sağ salim kurtulduğu için eğilip toprağı öpen ve Rabbine şükreden arkadaşımız sıcağı sıcağına haberi şöyle tamamladı:

“Ben Hayati Önem stop. Atalarımız ve günümüzdeki Türkler için hayati önem taşıyan mangal konusunda yaptığım haber burada zorunlu olarak sona eriyor stop. 35-40 derece sıcaklıkta bile ateşin başına geçip duman ve kokular içinde et pişirenleri görünce bir kez daha mangalı bizim bulduğumuza inandım stop. Haftaya Habervaktim ekibini buraya mangal yapmaya bekliyorum stop. Not: Etler sizden stop.”

Rıfat YÖRÜK/Habervaktim.com/Mizah

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri