Fazıl Say'ın bilinmeyenleri

Prof. Dr. Mustafa Erdoğan Sürat, Fazıl Say'ın bilinmeyen yönlerini anlattı.

Dünyanın Ebu Velid sıfatıyla tanıdığı Prof. Dr. Mustafa Erdoğan Sürat, Fazıl Say hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sürat, Fazıl Say’ın ilk eşi Gülyar Balcı’nın inançlı bir insan olduğunu ve beş vakit namaz kıldığını söyledi. Fazıl Say’ın ismini ilk defa Hacettepe Üniversitesi’ndeki mason profesörlerden duyduğunu belirten Sürat, Fazıl Say’ın müzisyenliğinin abartıldığını ifade etti. “Fazıl Say’ın eski kayınpederi, Ergün Balcı’nın milliyetçi muhafazakâr bir insan olduğunu kaydeden Sürat, Ahmet Say’ın da oğlu Fazıl Say kadar bu sözlerden sorumlu olduğunu kaydetti.

“ESKİ KAYINPEDERİ MİLLİYETÇİ MUHAFAZAKÂR BİR İNSANDI”
Fazıl Say’la tanışıklığının çok eskilere dayandığını belirten Prof. Dr. Sürat, “Fazıl Say’ın eski kayınpederi Ergün Balcı nüfuz sahibi bir insandı. Ben, Fazıl Say’ı Ergün Balcı vasıtasıyla tanıdım. Ergün Balcı TRT'ye program hazırlıyordu. Programında daha çok tasavvuf müziğine yer veriyordu. Benim eserlerimi de programında çalıyordu. Ben de Balcı vasıtası ile, Say’la Eryaman’da tanıştım” dedi. Say’ın eski kayınpederi Ergün Balcı’nın son derece imanlı, ihlaslı bir insan olduğunu kaydeden Sürat, “Balcı’nın Türk-İslâm sentezini savunan bir insan olduğunu” söyledi. Türkiye'de bu sentezi dile getiren isimlerin başında Ergün Balcı’nın geldiğini belirten Sürat, Say’ın eski eşi Gülyar Balcı’nın inançlı bir insan olduğunun altını çizdi.

“AHMET SAY DA FAZIL SAY KADAR SORUMLU”
Fazıl Say’ın babası Ahmet Say’ın, AB'den beslenen bir insan olduğunu da belirten Sürat, “Fazıl’ın düşüncelerinin arkasında da o var. Fazıl Say’dan çok önceleri Ahmet Say, bu düşüncelerini AB ile paylaştı zaten. AB fikrini ilk benimseyenlerden biri de Fazıl Say’ın babası Ahmet Say’dır. Türkiye’de yaşananları bir korku filmi gibi AB’ye aktaran ve yazar sıfatı kazanan Ahmet Say’ın kendisidir. En az Fazıl Say kadar o da bu cümlelerden sorumludur” dedi.

“MASONLARIN DESTEĞİ OLMASA FAZIL SAY HİÇBİR YERE GELEMEZDİ”
Fazıl Say’ın müzisyenliğinin abartıldığını belirten Sürat, Say’ın piyanonun başında gürültü yaptığını söyledi. “Ne müziği yaptığını Fazıl Say’da bilmiyor” şeklinde bir eleştiri getiren Sürat, “Her zaman ve her yerde Say’la çalmaya hazırım. Bu bir düello değil ama onun müzikal bilgisinin ve yeteneğinin sığ olduğunu düşünüyorum” dedi. Sürat ayrıca, “Bu ülkede Say’dan daha yetenekli müzisyen gençler var, neden hiç onlara medya organlarında yer verilmiyor. Say’ın abartıldığı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı. Say’ın virtüöz olduğunu ilk defa Hacettepe’deki mason profesörlerden duyduğunu ifade eden Sürat, “Pişirip Pişirip Fazıl Say’ı milletin önüne koyanlar da bu mason profesörlerdir. Onlardan maddi ve manevi her türlü desteği aldı, onlar olmasaydı, Say hiçbir yere gelemezdi” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri