Bu yılın fitre ücretleri belirlendi

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu seneki asgari Fıtır sadakası (fitre) miktarını 6 yeni lira olarak belirledi. Müftülüklerden, bu yıl çocukların camiye gelmelerinin teşvik edilmesini isteyen Diyanet, yaşları gereği afacanlık yapan çocukların küstürülmem

Camilerde bayanlara özel mekanların daha geniş ve aydınlık hale getirilmesi kararı da alan Diyanet, ayrıca, engellilerin de namaz ve mukabelelere gidebilmeleri için cami ve çevrelerinde tedbirler alınmasını kararlaştırdı.

Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, Ramazan ayının özellikle Müslüman Türk toplumunun hayatında müstesna bir yeri bulunduğunu ifade etti. Türk milletinin ramazanı yılda bir defa gelen misafir olarak kabul ettiğini ve hazırlıklarını buna göre yaptığını belirten Özbuğday, "Ramazan, kardeşlik ve sevgi bağlarının güçlendiği ruhlarımızın uyarıcı telkin ve öğütlere her zamankinden daha açık olduğu manevi bir iklimdir. Bu mübarek iklimde manevi duygularımız canlılık kazanır ve birlik-beraberliğimiz daha da güçlenir" dedi.

Diyanet İşleri'nin bu sene Fıtır sadakasını asgari 6 yeni lira olarak belirlediğini bildiren müftü Özbuğday, durumu iyi olanların bu miktarı arttırarak daha fazla vermesinin hem fakirleri daha çok sevindireceğini hem de fitre veren kişiye daha çok sevap kazandıracağını dile getirdi. Bu yıl ramazan ayının 29 gün süreceğini kaydeden Özbuğday, 30 Eylül 2008 Salı günü Ramazan Bayramı'nın idrak edileceğini söyledi. Kadın, çocuk ve engellilerin ramazanda daha çok camiye gelmeleri sağlamak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Özbuğday, ramazan boyunca ilçe müftüsü, vaiz ve din görevlilerinin hastane, hapishane ve çocuk yuvası gibi yerleri ziyaret ederek, ihtiyaç sahibi, öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimselerle yakından ilgileneceğini aktardı. Özbuğday, teravih namazlarının aslına uygun olarak kılınması, okunan ayetleri anlaşılmaz hale getirecek şekilde kılınmaması yönünde imamları uyardıklarının da altını çizdi.

RAMAZANLA İLGİLİ SORULAR NÖBETÇİ VAİZLERCE CEVAPLANDIRILACAK

On bir ayın sultanı olarak anılan Ramazan'a sayılı günler kala, Diyanet İşleri Başkanlığı hazırlıklarını sürdürüyor. Bu çerçevede, il ve ilçe müftülüklerince toplumun dini konularda aydınlatılmasına yönelik özel vaaz ve irşat programları hazırlandı.

Bu programa göre, bazı camiler merkezi sistemden ayrıldı. Bu camilerde İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri, İmam Hatip Lisesi meslek dersleri ve din kültürü öğretmenleri ile emekli müftü, vaiz ve imam hatipler vaaz edecek. Vaizler, cuma günleri vaizi olmayan ilçelere giderek, buralarda irşat faaliyeti yürütecek. Camilerde sabah öğle ve ikindi vakitlerinde din görevlileri, hafızlar ve Kur'an kursu öğrencileri tarafından mukabele okunacak. Bayanlara da bayan Kur'an kursu öğretici ve öğrencileri tarafından mukabele okunacak. Müftü, müftü yardımcısı, ilçe müftüsü ve vaizler, talep doğrultusunda yerel televizyon kanallarda dini içerikli programlara katılacak.

Diyanet tarafından hazırlanan sahur ve iftar paket programları yerel televizyonların istifadesine sunulacak. Talep edilmesi halinde gazetelerin ramazan sayfalarına dini konularla ilgili yazılar verilecek. İl müftülüklerinde görevli nöbetçi vaizler dini konularla ilgili gelen telefonla veya bizzat gelen soruları cevaplandıracak. Ramazan öncesi cami ve çevreleri temizlenecek, ses cihazlarının rahat dinlenecek kalite olması sağlanacak. Camilerin havalandırması yapılarak, klimaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalışmasına özen gösterilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri