"Çocukların kişiliği 2-4 yaş arasında gelişir"

Samsun’da faaliyet gösteren Yaşardoğu Kültür Merkezi tarafından düzenlenen “Ailelerde Ölçme ve Değerlendirme Eğitimi” konulu seminerde ailelere çocuklarını doğru yetiştirme taktikleri verildi.

Samsun’da faaliyet gösteren Yaşardoğu Kültür Merkezi tarafından düzenlenen “Ailelerde Ölçme ve Değerlendirme Eğitimi” konulu seminerde ailelere çocuklarını doğru yetiştirme taktikleri verildi. Kariyer Planlama ve Eğitim Danışmanı Asım Kurumahmut, çocukların kişiliklerinin 2-4 yaş arasında şekillendiğini 6 yaşına kadar da bunun geliştiğini söyledi.

    İlkadım ilçesi Gazi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinliğe Yaşardoğu Mahallesi sakinleri davet edildi. Seminerde ilk olarak söz alan Kariyer Planlama ve Eğitim Danışmanı Asım Kurumahmut, bir çocuğun doğumundan hemen sonra ailedeki ortamı fotoğraflamaya başladığını hatırlatan Mutlu Çocuklar Projesi Trabzon Bölge Sorumlusu Kurumahmut, “Çocuklar ailede ne görürlerse size aynı bir ayna gibi onu yansıtırlar. Yeni doğan bir bebek 4 yaşına kadar aile ortamında hep tartışma, kavga, olumsuzluklar görürse bu onun ilerleyen yaşamında çok büyük etkiler yapar. Bu yüzden çocuğumuz doğduğu andan itibaren onun ilerde nasıl bir kişi olmasını istiyorsak ona göre kendimizi değiştirmeli ve bunu da uygulamalıyız. Yani onun yanında kitap okumalıyız okuma alışkanlığını kazandırmalıyız.” dedi.

    Ailelere çocuk yetiştirmede yardımcı olacak “ŞUUR, AKÜ, MTS” şeklinde kısaltmaları olan bazı püf noktaları anlatarak uygulamalarını şiddetle tavsiye eden Kurumahmut, kelimelerin açılımını ise şöyle yaptı; “ ŞUUR, ‘Şımartmayın, utandırmayın, usandırmayın, restleşmeyin’ AKÜ, ‘Azimli, kararlı, ümitli’ MTS, ‘Metodlu, takip, sancı çekeceğiz’ tüm bugünkü anlattıklarımın özeti bu 3 kodda gizli eğer bunları hayatınızda uygulamaya sokarsanız çocuğunuzla daha iyi iletişim kurarsınız.” diye konuştu.

    Seminerde son olarak ise alanında uzman kişilerden birisi olan Aile İçi İletişim Uzmanı Mine Aktaş ise ailelerin en çok sıkıntı yaşadığı ergenlik psikoloji konusunda bilgiler verdi. Her şeyin başında çocukları bir birey olarak görmekten geçtiğini kaydeden Aktaş, “Eğer bir anne eşi ya da kayınvalidesiyle tartıştığı zaman bunun acısını çocuğundan çıkartmamalı. Ya da bir baba işyerinde sorun yaşadıysa birisiyle tartıştıysa bunun hıncını çocuktan asla çıkartmamalı. Gücümüz yetiyor diye çocukları ne kadar hırpalar ve hor görürsek bir o kadar kendimizden uzaklaştırmış oluruz. Onlar dünyaya gelmek istemedi biz anne ve babalık duygusunu tatmak için onları doğmasını istedik. Dolayısıyla çocuklarımızı Allah’ın bizlere birer emaneti olarak görmeli ve böyle davranmalıyız.” dedi.

    Etkinliğin son kısmında konuşmacılar ailelerden gelen soruları cevaplamalarının ardından seminer sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri