Saygısızlığa 'dur' girişimi

Sema törenlerinin maneviyata uygun yapılmasını sağlamak amacıyla önemli bir girişimde bulunuluyor.

Konya İl Genel Meclisi Encümen Üyesi ve AK Parti Gurup Başkan Vekili Erol Küçükbakırcı, Sema törenlerinin Konya dışında yapılmasını, düğün, defile ve açılışlarda sahne almasını önlemek amacıyla Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda önerge vereceğini söyledi. Mevlana’nın maneviyatına aykırı hareket edildiğini belirten Küçükbakırcı, “Mevlana 8 asırdır felsefesi ve maneviyatıyla insanlığa ışık tutmaya devam etmektedir.  Millet olarak Mevlana’ya sahip çıkmamız gerekir” dedi.

MANEVİYATA AYKIRI TÖRENLER YAPILIYOR
Sema törenlerinin bazı kimseler tarafından maneviyatına uygun yapılmadığının altını çizen Küçükbakırcı, “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2007'yi 'Mevlânâ Yılı' ilan edildi. Bu durum bizleri son derece mutlu etmiştir. Dünya bu yıl Mevlana’yı konuştu.  Ancak ülkemizde Mevlana’nın mesajını ve maneviyatını anlayamayanlar maalesef; mankenlerle semayı bir birine karıştırdı. Sema sadece dönmek değildir. Semanın bir maneviyatı Allah’a yakınlaşması söz konusudur. Kemale doğru manevi bir yolculuğu (miracı) temsil eder. Esasen sema gerçek varlığa ulaştıran, insanı kendinden geçiren bir cezbe vasıtası, kendinden geçen kişinin can sarhoşluğudur. Eğer biz bu maneviyatı görmezden gelirsek, Mevlana’ya ve Mevlana dostlarına saygısızlık etmiş oluruz. Bu sebeple Mevlana törenlerinin Konya dışında ve farklı ortamlarda gösteri yapılamasını önlemek için Ocak ayında yapılacak meclis toplantısında önerge vereceğim” dedi.

SEMA KONYA’DA İZLENMELİ
Sema gösterilerinin gelişi güzel yerlerde sahne almaması için Kültür Bakanlığı ve ilgili birimlere yazı gönderileceğini kaydeden Küçükbakırcı, “8 asırdır insanlığa felsefesiyle ışık tutan Hazreti Mevlana’ya yapılan saygısızlık insanlığa yapılmış bir saygısızlık olarak görüyorum. Bu sebeple Türk halkının Mevlana’ya sahip çıkması gerekir. İki semazen bir neyzen bir bakıyoruz Amerika’da, bir bakıyoruz Japonya’da. Biz buna da karşıyız. Sema izleyecek kişiler Konya’ya merkezine gelmesi gerekir. Siz bir iki kişiyle dış ülkelerde sema gösterisi yapılmasına izin veresiniz, o zaman Mevlana törenlerinde Konya’ya kimseyi getiremezsiniz. Artık bu tür polemiklere son verilmesi gerekir. Millet olarak da Mevlana’ya sahip çıkmamız lazım” diye konuştu.

MEVLANA’NIN KEMİKLERİ SIZLATILIYOR
Hazreti Mevlana’nın 734. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen organizasyonlar, yurt ve dünya genelinde sürerken, etkinliklerde ünlü mankenlerin çıkartıldığı ‘Mevlana kostümleri’ konulu defileler yapılmıştı. Akılları karıştıran ve New York, Konya’dan sonra son olarak Ankara’da düzenlenen etkinliklerde Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından sunulan kostüm defileleri ilginç görüntülere sahne olmuş, mankenli defileler için “Mevlana’nın kemiklerini sızlatıyorlar” yorumları yapılmıştı.

(Engin Kaşdaş-habervaktim)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri