Telkari ustası dertli

Telkari ustası Yerli: "Gümüş ürünlerimizi taklit ederek emeğimizi gölgelemeye çalışıyorlar"

Mardin'in tek telkari gümüş ustası olan Süryani Suphi Hindi Yerli, son zamanlarda el sanatlarının fabrikasyon döküm ürünlerle taklit edildiğini belirterek, el emeği ve göz nuru ile işledikleri ürünlerin kalitesini gölgelemeye hiç kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Mardin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açtırdığı atölyede gümüş sanatını ayakta tutma çabasında olduğu belirtilen Yerli, merkezde aynı zamanda kalifiye eleman da yetiştirdiklerini anlattı.

Atölyede 4 Müslüman çocuğa telkari gümüş el sanatının tüm yönlerini öğreten Hindi Yerli, kendisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan büyük gurur duyduğunu belirterek, kaybolmaya yüz tutmuş bu sanat dalının gelecek kuşaklara aktarılması için telkari el sanatını yetiştirdiği bu elemanlara bıraktığını belirtti. 

Gümüşün dantel gibi işlendiğini ifade eden Yerli, "Gümüş telkari sanatını yaşatmak için çok paralar harcadım. Telkari gümüş işlemeciliği el sanatı dünyaca kanıtlanmış ve Mardin'e mal olmuştur. Her kentin kendine özgü el sanatı vardır. Mardin'in çok telkarisi vardır. Kimsede bunu sahiplenemez. Hal böyle iken de, taklit ürünler ortaya çıkıp can sıkıyor. Özellikle Tayvan'dan getirilen taklit ve döküm malları Mardin gümüş telkari olarak satanlara yönelik yetkililerin bir denetim mekanizması oluşturması gerekir. Aksi takdirde Mardin'e marka olan gümüş telkari sanatı taklit mallarına yenik düşüp yok olacaktır." dedi. 

Son zamanlarda taklit ürünlerinin Mardin piyasasında çok fazla görüldüğünü vurgulayan Yerli, "Mardin'e gelen ve gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin bu taklit ürünlere dikkat etmeleri gerekir. Fabrikasyon ve dökme kalıptan yapılan gümüş takıları telkari ile karıştırmamalarıdır. Mardin'in tüm telkari takı ürünlerinin üzerinde 950 ayar ve Mardin tescil ibaresi mevcuttur. Bu ibareyi taşımayan gümüş telkari değildir. Fabrikasyon ve dökme ürünler zaten çok kaliteli değildir. Vatandaşlarda çok iyi baktığında bunu fark edecektir. Ömrüm vefa buluncaya kadar memleketim Mardin'e eleman yetiştirerek hizmet etmeye devam edeceğim." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri