Ünlü ustanın maket gemisi 16 pare top atışı yapıyor

Zonguldak'ta maket gemi ustası Kadri Dilmen'in yaptığı Berlin Kalyonu'nun, uzaktan kumandayla hakiki baruttan yapılmış 16 pare top atışı yapma denemesi, başarıyla gerçekleştirildi.

Almanların kullandığı tarihi Berlin Kalyonu'nun maketini 3 ayda tamamlayan 58 yaşındaki Kadri Dilmen, Kozlu Beldesi Ilıksu sahilindeki dere ağzında maket gemisinin ilk denemesini yaptı. Kadri ustanın uzaktan kumandayla komut vermesi üzerine peş peşe patlayan toplar, savaş sahnesini aratmadı. Üzerine kurulan özel düzenekle topları patlayan ve gerçek savaş gemisi gibi yüzen Berlin Kalyonu'nun ilk denemesini heyecanla izleyen vatandaşlar, Kadri ustaya tam not verdi. 

Küçüklüğünden itibaren amcalarının mobilya atölyelerindeki talaş ve ahşap malzemeleriyle haşır neşir olan Kadri usta, çocukluğunda elinde bıçakla küçük gemiler yapmaya başlamış. Zamanla kendini bu alanda yetiştiren Dilmen, dünyada ilk kez barut atan maket geminin tarafından yapıldığını iddia ederek, "İlk olarak 1993 senesinde 1 metre boyunda 8 top atan kalyon yapmıştım. İzmir Fuarı'nda gösteri yaparken kalyonumu gören zamanın Turizm Bakanlığı Müsteşarı benim maketi çok beğendi ve beni Türkiye adına Avrupa'ya gönderdiler. 1993'te yapılan bu yarışmada kalyonumla Avrupa birincisi oldum. O tarihten sonra hedefim daha çok top atan ve daha büyük bir kalyon yapmak oldu. En son 1,5 metre boyunda olanını yaptığım kalyonun atışını gördünüz. 16 top için yaklaşık 10 gramlık barut kullandık. Bugüne kadar dünyada hiçbir modelci, uzaktan kumandayla toplarını patlatan kalyon yapmamıştır. Bunun araştırmasını da yaptım, dünyanın hiçbir yerinde yok" dedi. 

Yaptığı maket gemiyi 1,5 kilometre mesafede uzaktan istediği gibi kumanda edebilen Dilmen, kalyonun özellikleri hakkında şu bilgiyi veriyor: "Tamamen el yapımı. Kalyonun üzerinde iki kat ceviz ağacı kullanıldı. Kaplamasında ise tuzlu olan deniz suyundan etkilenmesin diye deniz tutkalı kullanıldı. Bayrağına, ip donanımına, yelkenlerine ve üzerinde gördüğünüz ızgaralarına kadar tamamen el yapımıdır". 

Uluslar arası maket yarışmalarında ülkeyi temsil etmek istediğini ifade eden Kadri Usta, "Hedefim Avrupa'da yarışmalara katılmak. Devletimiz bana sahip çıkarsa ben de bu dalda Türkiye'yi dünyanın her yerinde tanıtmaya hazırım. Ben Avrupa'da ilk defa bir modelci olarak göğsüm kabararak Türk Bayrağı'nı göndere çektirdim, Almanların hepsini de ayağa diktim. Bu makete başlarken sizler de gördünüz, üç ayda yaptım bu kalyonu. Eğer böyle bir kalyonu 3 ayda yapacak Türkiye'de değil, dünyada modelci varsa buyursun, hodri meydan diyorum" diye konuştu. 

Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Savunma Sekreterliği silah uzmanlığından emekli olan Kadri Usta, bugüne kadar 30'un üzerinde sergi açmış. Türkiye'de ilk defa uzaktan kumandalı balıkçı motoru üreten Kadri Dilmen, uzaktan kumandalı yangın söndürme gemisi, uzaktan kumandalı gemiler ve Berlin kalyonu başta olmak üzere bugüne kadar 1000'den fazla maket gemi yapmış.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve Kozlu Fatih Halk Eğitim Merkezi'nde eğitmenlik yaptığını anlatan Dilmen, aralarında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş gibi devlet adamlarına hediye maketler yaptığını söyledi. 

Dilmen, ürettiği gemileri genellikle Danimarka, İtalya, Fransa, Yunanistan, Çin ve Almanya gibi ülkelerde sergilediğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri