Filistin'in melodik intifadası

Taşlı intifada şimdi müziğe taşındı. Filistinli komutanlar İsrail'e karşı müzikle direniyor.

Filistin denilince akla gelen ilk şey 8-10 yaşındaki çocukların İsrail tanklarına karşı taşlı savunması gelir, bir de babasının kucağında İsrail kurşunlarına hedef olan 10 yaşındaki Muhammed El Durra.

10 YAŞINDAKİ FİLİSTİNLİ KOMUTAN
2004 yılında şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Filistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat, bir tanka taş atan ve daha sonra şehit olan 10 yaşındaki Nafis’i komutan ilan etmişti. Kan ve gözyaşı hiç dinmiyor Filistin’de. Her gün onlarca kişi İsrail saldırılarında hayatlarını kaybediyor. İşgalle mücadele eden Filistinliler, bir de Amerika ve İsrail ambargosuyla mücadele etmeye çalışıyorlar. Batı Şeria ve Gazze’de ölüm terk edilen bir halkın dramını ne kadar anlatırsak anlatalım, onu bir Filistin’in bakış açısından daha iyi anlatamayız.

KüçüK KOMUTANLARIN EFSANEVİ DİRENİŞİ
İşte Filistin direnişinin sembolü olan bu küçük komutanlar, şimdi efsanevi intifadalarını bestelerle dile getiriyorlar. Ramallah merkezli olarak kurulan Ramallah Underground ismiyle Filistin direnişini müzikle dile getirmek isteyen 20’li yaşlardaki eski komutanlar, dünyanın birçok yerinde konserler veriyorlar. Dünyadan birçok müzik sanatçısıyla beraber çalışmalar yapan Ramallah Underground, Londra, Amsterdam, Beyrut, Bethlehem, Viyana, Kahire, Lozan, Washington, Ramallah gibi birçok kentte de konserler düzenledi.

KüLTüREL BİR BAŞKALDIRI
BBC, Reuters, AFP gibi dünyaca tanınan medya kuruluşlarının da büyük ilgisini çeken Ramallah Underground, üç kişi tarafından Ramallah’ta kuruldu. Grubun kurucuları ise Stormtrap, Boikutt ve Aswatt. Müziklerini kültürel bir başkaldırı olarak değerlendiren Ramallah Underground, daha çok geleneksel Arap hikayelerinden esinlenerek hip hop tarzı müzik yapıyorlar. 

(Fatih Mutlu - habervaktim)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri