Zeugma Antik Kenti, 4 mevsim ziyaret edilecek

Zeugma Antik Kenti'nin açık hava müzesi haline getirilmesi için çalışma başlatıldı.

Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan Zeugma Antik Kenti'nin açık hava müzesine dönüştürülmesi amacıyla başlatılan çalışmalarda sona gelindi.

Zeugma'nın her mevsim ziyaret edilmesi amacıyla başlatılan çalışma 2009 yılının sonunda tamamlanacak. Bu kapsamda, Dionysos ve Danae villalarının üst çatı örtüsü yapımı işi ihale edildi. 

Antik kalıntıların üstü, mekânın yapısına uygun malzemelerle kapatılacak. Turistler tarafından rahat gezilebilmesi ve eserlere zarar verilmeden görülebilmesi için de yürüyüş parkurları yapılacak. Tarihi mekândan şimdiye kadar çıkarılan önemli mozaikler, sergilenmek üzere Gaziantep Müzesi'ne taşınıyordu. Taşınamayan mozaikler ve kalıntılar ise ziyaretçilere kapalı şekilde bulundukları yerde tutuluyordu. Eserler bulunduğu bölgede kış aylarında muşamba ile korunmaya çalışılıyordu. 

Gaziantep'e daha fazla turist çekmeyi hedefleyen Gaziantep İl Özel İdaresi ve Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, villaların üzerini kapatmak için bir dizi çalışma başlattı. Yapılan görüşmelerin sonunda, Dionysos ve Danae villalarının üstünün çatı ile örtülmesine karar verildi. Daha önce Zeugma Antik Kenti'nde bulunan eserleri görmeye gelen turistler, kış aylarında zorluk çekiyordu. Villaların üzerinin kapatılması ile bölgenin 4 mevsim gezileceği belirtiliyor. 

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Özel İdare Genel Sekreterliği, bölgeye her mevsim turist çekmek için geçen yıl bir vapur satın alındı. Bu vapurla su altında kalan bölgeler ve yürüyerek gezme imkanı bulunmayan bölgeler rahatlıkla geziliyor. Bununla yetinmeyen Yavuzeli Kaymakamlığı daha hızlı seferler düzenleyebilmek için sürat teknesini devreye soktu. Son yapılan çalışma ise Dionysos ve Danae villalarının üzerini kapatmak oldu. Yetkililer, villaların üzerinin kapatılması ile Zeugma Antik Kenti'nin 4 mevsim gezileceğini belirtiyor. Bu çalışmaları Zeugma'yı sürekli ziyaret edilebilir hale getirmek için yaptıklarını söyleyen yetkililer, bunun Zeugma için bir devrim olduğunu ifade ediyor. Zeugma'daki çalışmaların tamamlanması ile tarihi eserlerin tamamı korunma altına alınacak. İhaleyi alan firma çalışmalarını 1 yıl içinde tamamlayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri