SHÇEK'te 'tinerci' alarmı

Ruh ve akıl sağlığı bozuk ya da suça karışmış çocuklar, maddî imkânsızlık gerekçesiyle özel merkezlere gönderilemediği için normal çocuklarla bir arada bakılıyor. Hiç bir şeyden haberi olmayan çocuklar; tinere, baliye alışmış çocuklardan bu maddelerin

SHÇEK, maddî imkânların darlığı, fizikî mekânların yetersizliği gibi gerekçelerle sağlam çocuklarla psikolojik sorunlu 15 yaş üstü, çoğu yatılı psikiyatrik tedavi görmesi gereken, bazısı suça da karışmış çocukları bir arada tutmak zorunda kalıyor. Pek çoğu “küçük anne” olan bu çocuklar psikolojik sorunlarıyla etraflarında yeni sorunlara yol açıyorlar. Olumsuz şartlar, sağlıklı çocukları da risk grubu arasına sokuyor. Bu acı gerçek, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun 2009 bütçe gerekçesinde yer aldı.
 
ÜRKÜTEN ARTIŞ  
Sosyal hizmet kurumlarına, aile yanında ağır travma yaşamış 15 yaş üzeri kız çocuklarının yoğun bir şekilde geldiği anlatılan gerekçede, bu çocukların rehabilitasyonu sağlanmadan yuvadan gelen çocuklarla aynı ortamı paylaşmak zorunda kaldıkları belirtildi. Gerekçede şöyle denildi: “Bu durum, yuvadan gelen çocukların psiko-sosyal gelişim süreçlerini olumsuz etkilemektedir. Zira bunlar, ıslahevlerinde olması gereken, psikoz düzeyinde ruhsal bozukluğu bulunan, yatılı olarak psikiyatrik tedavi görmesi gereken, çocuk anneler ile zeka seviyesi düşük olup rehabilitasyon merkezinde kalması gereken çocuklardan oluşmaktadır. Bu çocukların, gerekli rehabilite aşamalarından geçmeden kuruluşlarımıza yerleştirilmeleri, sosyal hizmet çalışmalarının verimli bir şekilde yürütülmesini güçleştirmektedir.” 

“KÖTÜLÜK EĞİTİMİ” VERİYORLAR  
SHÇEK, olumsuz tecrübelerin diğer çocuklara aktarılması tehlikesine de dikkat çekti. Gerekçede, dışarıda yaşanan olumsuz cinsel vakaların, maruz kalınan taciz ve istismar olaylarının, tiner, bali ve hap gibi bağımlılık yapan maddelerinin kullanım şekillerinin gibi tüm olumsuz deneyimlerin, bu konularda bilgi sahibi olmayan diğer çocuklara aktarıldığı vurgulanarak, “Cinsel istismara maruz kalmış, suça sürüklenmiş çocukların büyük bir kısmının kuruluşlarda kalmak istemediği ve sık sık kaçtıkları, ayrıca yatarak psikiyatrik tedavi görmesi gereken çocukların pediatri ve ergen psikiyatri kliniklerinin her ilde bulunmaması sebebiyle tedavilerinin aksadığı görülmektedir. Sözkonusu çocuklarının her birinin sorunlarının belirlenerek buna yönelik ayrı ayrı kuruluşlarda semptomatik tedavi süreçlerine tabi tutulması gerekmektedir” denildi.  

ÜLKE GENELİNDE 26 TANE MERKEZ VAR  
SHÇEK 2009 bütçe gerekçesinde, tüm bu olumsuzlukların azaltılabilmesi için “Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri”nin sayılarının artırılmasına ilişkin devam eden çalışmaların artarak sürdürülmesi istendi. Kurumun 2009 yılında 132 kuruluşun bütçe ödeneği ihtiyacı olduğu kaydedilen gerekçede, Yetiştirme Yurdu ve Sevgi Evleri’ne ilaveten dördü yeni açılacak olmak üzere 26 da Koruma Rehabilitasyon Merkezi ile Bakım Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’nin hizmet vereceği belirtildi.  

(Murat Unay – habervaktim) 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri