Tanpınar anılıyor

'Bursa'da Zaman' şiirinin şairi Ahmet Hamdi Tanpınar anıldı.

Büyük şair Ahmet Hamdi Tanpınar, Bursa merkez Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21(OSYEG 21) ve Hanımlar Kültür ve Dayanışma Derneği iş birliğiyle düzenlenen 'Bursa'da Zaman'ın Huzurunda Ahmet Hamdi Tanpınar'la Paneli'nde anıldı. Panelde konuşan Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan, Bursa'da yaşayanların kenti iyi tanımadığını belirterek, Tanpınar'ın "Bursa'da Zaman" başlıklı şiirini hatırlatarak, "Bugüne kadar Bursa'yı Ahmet Hamdi Tanpınar'dan başka anlatabilen olmadı" dedi.

Prof. Dr. ümit Meriç, Prof. Dr. Belkıs Gürsoy, Dr. Selma Karışman ve Turgay Anar'ın konuşmacı olarak katıldığı Bursa'da Zaman'ın Huzurunda Ahmet Hamdi Tanpınar'la Paneli Tayyare Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Bursa'da son yıllarda birçok şeyin değiştiğini anlatan Bakan, kentin tarihi ve kültürel hayatına katkı yapan bu tür programların önceden özlemini çektiklerini belirtti. Yaptıkları çalışmalar sonucunda Bursa'da artık çok şeyin değiştiğini anlatan Bakan, artık her tarafta tarihi ve kültürel yapıların ayağa kaldırıldığını belirtti. Bu yapılarda artık her akşam bir programın yapıldığını hatırlatan Bakan, Bursalılar'ın bu etkinliklere önem verdiğini söyledi. Osmangazi'nin çok özellikli bir yer olduğuna dikkat çeken Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Osmangazi büyük bir imparatorluğa beşiklik yapmış, ona beşiklik yapmış bir yer. Bunun bizim üzerimizde ağır bir sorumluluğu var. Cedlerimiz sadece yapmamış, ibadet eder gibi inşa etmiş hayatı. Fakat bugün birçok tarihi eser kaybolmuş. Sokak aralarında harabe durumda tarihi eserler var. Osmangazi Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları başarılı sonuçlar verdi. Bursa'nın her köşesinde kentin gizli kalmış ziynetleri ortaya çıkarıldı. Bu yapıların hepsinde bugün faaliyetler yapılıyor." Hamdi Tanpınar'ın Türk edebiyatında önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Bakan, düzenlenen etkinliklerin Bursa kültür hayatına katkı yaptığını söyledi.

Panelde konuşan Prof. Dr. ümit Meriç, "Eğer ben de kendimi, en az Tanpınar kadar Bursalı hisseden bir İstanbullu olmasaydım, Tanpınar'ın İstanbul'da zaman adlı bir şiir yazmamasını üzüntüyle karşılayacaktım" dedi. Konuşmasında Tanpınar'a ve eserlerine olan ilgisinden bahseden Meriç, Tanpınar'ın tam anlamıyla bir Bursa hayranı oluşunu yorumladı. Meriç ayrıca, İstanbullu olarak, tarihi ve kültürel değere sahip Bursa'yı, en az Tanpınar kadar sevdiğine de değindi.

Meriç'ten sonra söz alan Prof. Dr. Belkıs Gürsoy da Tanpınar'ın romanı 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nden esinlenerek hazırladığı, 'Geleneğe Yaslanarak Değişmek' adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Panele hem konuşmacı hem de ev sahibi olarak katılan Hanımlar Kültür ve Dayanışma Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Selma Karışman ise 'Tanpınar'ı Süfi Kahramanlarından Okumak', panelistlerden Turgay Anar da 'Rastgelenin Kapısını çalmamış Bir Sanatkar' adlı sunumları gerçekleştirdiler

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri