Müzelerde yer yok: Eserler depolara kalkıyor!

Müzelerde yer bulamayan tarihi eserler bölge depolarına kaldırılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzeler için bölge depoları kurmaya hazırlanıyor. Bakanlık, müzelerde sergilenmeyen tarihi eserleri 7 bölgede kuracağı bu merkezi depolarda saklayacak.

2008 yılı sonuna kadar müze denetimlerini tamamlamayı amaçlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzelerin depolarında atıl durumdaki tarihi eserler için yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Depoların tıka basa dolu olması ve eserlerin sağlıklı koşullarda saklanamaması nedeniyle bakanlık 'depo' sistemi getiriyor.

Müzelerdeki mekân sıkıntısını giderecek projeye göre İstanbul'dan başlayarak bölge depoları oluşturulacak. Türkiye'nin 7 bölgesinde kurulacak depolar sayesinde yeni bir müze deposu sistemi geliştirilecek. Böylece mevcut müzelerin teşhir mekânları da artırılmış olacak. 

İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Erzurum ve Diyarbakır başta olmak üzere 10 noktada bölge deposu yapılması planlanıyor. İki yıl içinde faaliyete geçirilmesi hedeflenen projeyle, müzelerin depolarında yer darlığından dolayı teşhir edilemeyen tarihi eserler yapılacak depolara taşınacak. Eserlerin zaman içinde buralarda sergilenmesi de planlanıyor.

İstanbul Topkapı Sarayı'nda bulunan eserler ise yanında kurulacak depolarda sergilenecek. Bu amaçla İstanbul'da İç Tedarik Bölge Başkanlığı tarafından kullanılan depoların da bakanlığa devredilmesi için çalışmalar sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı depoların devredilmesiyle birlikte Topkapı'daki depolarda bulunan tarihi eserler buralarda sergilenecek. 

Öte yandan Türkiye'nin kültür ve tabiat varlıklarının ortaya çıkarılması, korunması, belgelenmesi, bakımı, restorasyonu ve konservasyonlarının yapılması, gelecek kuşaklara aktarılması, ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması amacıyla kazı ve yüzey araştırmalarına da devam ediliyor.

Eylül 2008 itibariyle 93 Bakanlar Kurulu kararlı Türk kazısı, 44 Bakanlar Kurulu kararlı yabancı kazı, 37 müze kazısı, 103 müze kurtarma kazısı, 2 karayolları kurtarma kazısı, 17 baraj bölgesi kurtarma kazısı, 85 Türk yüzey araştırması, 36 yabancı yüzey araştırması, 1 sualtı araştırması, 6 baraj bölgesi yüzey araştırması, 27 çevre düzenlemesi olmak üzere kazı ve araştırma sayısı 451'e ulaştı. 2008 yılında kazılar için sağlanan ek kaynaklarla birlikte kullanılan miktar 15 milyon YTL'ye ulaştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2009 yılı bütçesi ise 1 milyar 5 milyon 896 bin YTL. Bakanlığın 2009 yılı yatırım programında kültür sektörü projelerine ayrılan toplam ödenek 142 milyon 492 bin YTL, turizm sektörü projeleri için ayrılan toplam ödenek 76 milyon 743 bin YTL.

Kültür sektörü için ayrılan ödenek öncelikli olarak tarihi çevre koruma, rölöve, restorasyon, restitüsyon, bakım, onarım, çevre düzenleme kale ve sur onarımları, kültür varlıklarımızın açığa çıkarılması ve sergilenmesine yönelik kazı, yüzey araştırması ve müzecilik faaliyetleri, Anıt ve şehitlik yapımı ile öncelikle il merkezlerinde olmak üzere yarım kalmış kültür merkezlerinin tamamlanması ve yurt çapında yapılacak zorunlu kamulaştırmalar için kullanılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri