Kargıhan, kültür turizmine kazandırılacak

Selçuklu eseri Kargıhan onarılarak kültür turizme kazandırılmayı bekliyor

Antalya'nın Manavgat ilçesi Beydiğin köylüleri, Anadolu Selçuklu şaheseri Kargıhan'ın köy tüzel kişiliğine kazandırılarak kültür turizmine açılmasını istiyor. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Kargıhan'ın Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1230-1245 yılları arasında yaptırıldığı belirtiliyor.

Antalya'ya 73, Manavgat'a ise 36 kilometre uzaklıkta bulunan Beydiğin köyündeki Kargıhan, Manavgat-Konya arasında yıkılmayan tek Selçuklu hanı. Beydiğin köyü muhtarı İbrahim Karabacak, köylerinin sınırı içinde olan hanın Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtları arasında bulunmadığını, uzun yazışmalar sonucunda 2 yıl önce Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'ndan bir heyetin handa inceleme yaptığını söyledi. Eserin Beydiğin köyü tüzel kişiliğine bağlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazı yazdığını dile getiren Karacabak, şu bilgileri verdi: "Selçuklular devrinde yapımı 15 yılda tamamlanan 778 yıllık hanın kültür turizmine kazandırılmasını istiyoruz. Köy sınırları içinde yer alan hanın köyümüzde kalması için toplu imza topladık. İmzaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya milletvekillerine gönderdik. Bakanlık 778 yıllık hanı onarırsa bölgemiz kültür turizminde cazibe merkezi olacağına inanıyorum. İsveç'ten Almanya'dan, İngiltere'den Danimarka'dan ve Norveç'ten hanın yapısını incelemek için mimar ve restoratörler geliyor. Hanın tek kişilik 44 odası, mescidi, misafir ağırlama holü, yer altı sıcak su sistemi, hamamı ve mal satım alanları halen günümüzde orijinalliğini koruyor." 

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak da, Kargıhan'ın kültür turizmine kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la görüşeceğini söyledi. Anadolu topraklarında binlerce tarihi eser ve kültür ve tabiat varlıklarının keşfedilerek turizme kazandırılmasını beklediğini ifade eden Badak, hanın tarihi ipek yolunda Konya-Antalya ulaşımda önemli yeri olduğunu kaydetti. Badak, "Hanın kültür turizme kazandırılması için Ankara'da özel çaba harcayacağım. Han başlı başına Anadolu Selçuklu şah eseri. Köyün doğal güzelliği eko, trekking, doğa sporları ve kültür turizmine elverişli. Bu güzel yapıtı dünyaya tanıtmamız gerekir." diye konuştu. 

Köyün tarihi bilgilerinin 11'nci yüz yıla kadar dayandığını belirten tarih öğretmeni Ali Haydar Minnetoğlu, Beydiğin isminin Oğuzların Beydili boyundan geldiğini ifade etti. Selçuklular ve Osmanlılar devrinde Konya-Antalya yol güzergâhının yol güvenliğinin ana karargâhını Beydiğin köyünün oluşturduğunu belirten Minnetoğlu, bölgede 3 han, 750 yıllık 8 su kemeri ve köprü bulunduğunu söyledi. Minnetoğlu, Beydiğin'in 93 Harbi ve 1.Dünya Savaşı'nda 44 şehit verdiğini bildirdi. 

Eski köy muhtarı Hasan Yaşar Özkaya, Manavgat eski Kaymakamı Mehmet Çapraz'ın Kargıhan'ın köy tüzel kişiliğine kazandırılması için çok çaba sarf ettiğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri