Zeydi’yi ‘kınayan’ Türk laiklerine müjde!

Iraklı gazeteci Zeydi’nin eylemini tasvip etmeyen TGC, acaba Zeydi’nin Che Guevara hayranı ve laik bir sosyalist olduğunu öğrense fikrini değiştirir mi?

Iraklı gazeteci Muntasar el Zeydi’nin ABD Başkanı George Bush’a ayakkabı fırlatması tüm dünyada büyük yankı uyandırırken, Zeydi’nin bu eylemi başta Arap halkları olmak üzere Amerikan işgaline karşı çıkan dünyada destek buldu.

ZEYDİ'NİN BUSH'A AYAKKABI FIRLATMA ANI-VİDEO İÇİN TIKLAYIN

ARAPLARIN YENİ KAHRAMANI

Arap basını, Zeydi’nin Şii kökenli olmasına bakmaksızın, Arapların yeni kahramanı olduğu konusunda genel görüş bildirirken, Amerikan ve Avrupa basınında Zeydi’nin Amerikan işgaline karşı çıkan bir Şii olduğu vurgusu üzerinde durulmasına rağmen, bazı batılı basın yayın organları da Zeydi’ye destek verdi.

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ TASVİP ETMEDİ

Türk basınındaki yorumlarda ise Zeydi’ye genel manada destek çıkılırken, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Zeydi’nin bu eylemine destek çıkmayacağı açıklamasında bulundu. Zeydi’nin ABD Başkanı Bush’a ayakkabı fırlatmasını, “Gazetecilik açısından anlaşılır bir yaklaşım değil. Bu militan gazeteciliktir” nitelendirmesinde bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin bu tavrının ne kadar doğru olduğu tartışılırken, Zeydi’yi ‘radikal Şii’ olarak lanse edilmesine bir itiraz İngiliz The Guardian gazetesinden geldi.

‘ZEYDİ, LAİK BİR SOSYALİST’

Saddam’ın sürgüne gönderdiği Iraklı entelektüellerden Sami Ramazani, The Guardian’da kaleme aldığı makalede, Zeydi’nin Bağdat’tan Kasablanka’ya kadar olan Arap dünyasının yeni kahramanı olduğunu belirterek, Zeydi’nin Amerikan ve İngiliz basınında Şii olduğuna dair haberlerin aksine, laik bir sosyalist olduğunu yazdı.

KAHRAMANI CHE GUEVARA

Zeydi’nin kendisine kahraman olarak Che Guevara’yı gördüğünü belirten Ramazani, işgalden sonra Bağdat Üniversitesi Medya Fakültesi’ndeyken Zeydi’nin sol kanat öğrenci grubunun lideri olduğunu kaydetti. Zeydi’nin yetim ve öksüz bir çocukken teyzesi tarafından büyütüldüğünü yazan Ramazani, “Zeydi şimdi tüm Iraklıların sevgili oğlu ve işgale karşı birleştirici bir sembol” şeklinde yazdı.

Ramazani’nin bu yazısından sonra, Zeydi’nin işgale karşı tüm Iraklıların hislerini ifade eden eylemini tasvip etmeyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin fikrini değiştirip değiştirmeyeceği şimdi merak konusu oldu.


Mehmet Nedim Aslan-habervaktim.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri