60 işyeri, müze için kepenk kapatacak

Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan medrese binası ile Vakıf İşhanı'ndaki kiracı esnaf, müze gerekçesiyle kepenk kapatacak.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yaklaşık 60 esnafa ihtarname göndererek 31 Aralık 2008'e kadar işyerlerinin boşaltılmasını istedi. İşyeri sahipleri, global krizin etkisini dalga dalga hissettirdiği bu günlerde mağdur duruma düşme korkusu yaşıyor. 

Mülkiyeti Süleyman Paşa Vakfı'na ait Pazar Mahallesi Necipbey Caddesi Büyükşehir Belediyesi'nin karşısında bulunan medrese binası ile Vakıf İşhanı, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün restore edilmesi ve vakıf eserleri müzesi olarak kullanılmasına karar vermesi üzerine boşaltılacak. İki ayrı yerde kiracı olarak bulunan 60 kadar esnafa; Vakıflar Bölge Müdürü Muhsin Öztürk imzalı kira sözleşmesinin 31 Aralık'ta sona ereceği ve yenilenmeyeceği, taşınmaza ait elektrik, su vb. aboneliklerin kapatılıp, anahtarların teslim edilmesi yönünde ihtarname gönderildi. 

Medrese binası kiracılarından Güneş Kırtasiye işletmecisi Tayfun Uyar, burada 200'e yakın insanın çalışıp ekmek parası kazandığını, global krizin baş gösterdiği bir dönemde mağdur edilmenin endişesini taşıdıklarını söyledi. Vakıflar Bölge Müdürü Muhsin Öztürk'le gelen ihtarname üzerine bir görüşme yaptıklarını belirten Uyar, "Öztürk bize; işhanlarını şu anda ihaleye vermediklerini, en az 2009 Mayıs ayına kadar durabileceğimizi, ancak 31 Aralık'ta sona erecek kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini, bundan sonraki süreçte işgal bedeli ödeyip, vakıfların inisiyatifinde işyerlerimizde durabileceğimizi, ihale yapılması durumunda ise her an boşaltabileceğimizi söyledi. Bu kadar esnafın oturmuş bir düzeni vardı. Bu durumda nasıl bir vaziyet alacağız bilemiyoruz." dedi.

Vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya Samsun'a geldiğinde mağduriyetlerini aktardıklarını belirten Uyar, "Sayın bakanımıza ilettiğimizde bize; 'tarihi eserleri koruma adına bu iki işhanını müzeye çevireceğiz' demişti. Büyükşehir Belediyesi'nin bize yer tahsis edeceği duyumlarını aldık, ama henüz bize yansıyan bir gelişme yok." diye konuştu. 

Öte yandan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, ihtarname ve tahliye bildirimine rağmen, anılan taşınmazın tahliye ve teslim edilmemesi halinde, her türlü dava ve talep hakları saklı kalmak kaydıyla 5337 Sayılı Vakıflar Kanunu'nun 20. maddesi gereğince işlem yapılacağı ve tahliye edileceği uyarısında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri