Kaşgarlı Mahmut Aşkabat'ta anılacak

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından ilan edilen "2008 Kaşgarlı Mahmut Yılı" etkinlikleri çerçevesinde Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği bir konferans düzenliyor.

Türkiye Büyükelçiliği ile Türkmenistan Milli Miras Kültür Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği konferans bugün Mahdumguli tiyatrosunda yapılacak. Konferans UNESCO'nun Türkiye Milli Komisyonu, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi'nin (TÜRKSOY) katkılarıyla yapılacak. Konferansa katılmak üzere Türkiye'den aralarında Türk Dili Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşenur İslam'ın da bulunduğu 35 kişilik bir heyet Aşkabat'a geldi.

Konferansta, Türkmenistan Milli Miras Kültür Merkezi Başkanı Annagurban Aşırov, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç ve Türkiye Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı'nın birer konuşma yapmaları bekleniyor. 

Büyük alim Kaşgarlı Mahmud'un doğumunun 1000' inci yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek konferansta, Şükrü Akalın ve Muratgeldi Söyegov sunum yapacak. Etkinlik çerçevesinde Kaşgarlı'nın hayatını anlatan belgesel izlenecek, Türk ve Türkmen halk oyunları ekipleri gösteri sunacak. 

Türk dilinin ilk sözlüğünü ve Türk kültürünün ilk ansiklopedisini hazırlayan Kaşgarlı Mahmut, 1008 yılında Kâşgar'da doğdu.Yakın zamana kadar doğum tarihi ile ilgili kesin bilgilere ulaşılamayan büyük alimin hayatı hakkında yapılan son araştırmalarda doğum tarihinin 1008 yılı olduğuna karar verildi. Kaşgarlı Mahmut'un en ünlü eseri " Divanü Lügat'ı Türk'tür.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri