“Ailem Benim Neyim Olur?”

Senai Demirci ve Yusuf Özkan Özburun, Çınar Koleji velilerine yönelik "Ailem Benim Neyim Olur?" adlı bir seminer gerçekleştirdiler. Çınar Kongre merkezi’nde yapılan Çınar Veli Semineri büyük bir dikkat ve ilgiyle iz

• Pasın paslandığı, güvenin kemirildiği bir dönem… 
Bugün bireysel ve toplumsal yaşamın düzenini, sağlığını, psikolojisini bozan en önemli sosyal gerçek, aile hayatında ve aile-içi ilişkilerde meydana gelen bozulmadır. Ne acıdır öyle bir dönem yaşıyoruz ki pasın paslandığı, güvenin kemirildiği bir hayat ilmik ilmik dokunuyor. Peki, böyle bir dönemde toplumun hücrelerini oluşturan aileyi hastalıklardan nasıl koruyacağız? 

• Ailemiz, ilk önceliğimiz olmalı
Sağlıklı bir aile yapısı için atmamız gereken ilk ve en önemli adım, ailemizi günlük yaşantımızda birinci önceliğimiz yapmaktır. Ailenin 21. yüzyılın en önemli meselesi olduğunun bilincini yaşadığımız her ana yaymalıyız.

Önceliklerinize göre yaşarsınız. Eğer aileniz ilk önceliğiniz ise bu doğrultuda fikir üretir, daha iyi araştırır ve sorunları tespit ederek çözüm yoluna gidersiniz. 

Kullandığınız arabanın dönemsel bakımlarını yaparsınız. Bakım çalışmalarını yapmadığınız takdirde, bu arabayla yolda kalmanız kaçınılmazdır. İnsan ilişkileri de devamlı bakım isteyen bir sosyal olgudur. 

• Psikoloji ve Sosyolojinin Mekanik Paket Çözümleri Yetersiz
Sadece psikolojiden ve sosyolojiden medet umarak hayatımızı yoluna koymayı ve sorunlarımızı çözmeyi bekleyemeyiz. Çünkü her birey ruh dünyası, duygu dünyası, hayata dair tecrübeleri, günlük yaşamda kurduğu iletişime dair algıları ve genleri ile özeldir.

• Psikoloji, şaşıya yol gösteren kör gibidir
Düşünerek, okuyarak, öğrenerek ve bilinçlenerek; kendimizi iyi tanımayı ve yönetmeyi, yaşadığımız hayatı (doğru) yorumlamayı ve karşılaştığımız/yaşadığımız durumlara doğru tepkiler vermeyi günlük yaşantımızın en doğal gerçeklerinden bir haline getirecektir. Böylece sosyal yaşamda başarıyı elde ederken, bu başarıyı besleyen en önemli kaynak olan aile içi huzuru da yakalayabileceğiz.

Manevi dünyasını besleyen, karşısındaki insanın iyi yönleriyle alakadar olan ve farklılıklarına/kusurlarına anlayışla yaklaşan, birlikteliği ön planda tutan fertlerden oluşan ailelerin çok daha sağlam ve huzurlu bir yaşam sürdüklerini söylememiz gerekiyor. 

• Trafik Polisi
Trafik polisinin, kuralları ihmal etmediği için gelip bir arabanın sürücüsüne ve yolculara teşekkür ettiği pek nadirdir. Genelde hata ve kusuru söyler.

Aile içerisinde birbirimize karşı trafik polisliğine soyunmamamız gerekmektedir. Eşiniz akşam eve erken geldiğinde teşekkür etmezsiniz. Ancak geç geldiğinde hemen tepkinizi ortaya koyarsınız. Ya da eşiniz her gün çok güzel yemekler yapar, bir takdir ya da teşekkürü hiçbir zaman belirtmezsiniz. Öte yandan bir gün yemek hazır olmaz veya tadı hoşunuza gitmez hemen trafik polisi kıyafetinizi giyersiniz. Böyle bir yaklaşım, ailenizin huzuruna ve devamlılığına yapacağınız en büyük kötülüklerdendir.

• Ailede Huzur… Tezgahın Altı ve Üstü…
Toplumsal yaşamda başkalarını anlamaya, bürokratik bir ortamda başkalarına anlayış göstermeye çalışırken evde aynı tavrı ortaya koymamamız aile içi birlikteliği ve fertler arası iletişimin gücünü zayıflatmaktadır.

Pazarda, tezgah üzerindeki meyve veya sebzenin iyisi ön tarafta sergilenirken, bozulmuşu/ezilmişi/ham olanı arka taraflarda ya da altlarda tutulur. Bizler de sosyal yaşamımızda gülümseyen yüzümüzü, fedakar yönümüzü ve hoşgörülü özelliğimizi ön plana çıkarırken aile içerisinde çok daha farklı ve ben merkezli davranıyoruz. Tezgahın üstü ile altını bir tutmak zorundayız. 

Konuşmacılar; Çınar Kongre Merkezi2nde yapılan veli eğitim seminerini huzurlu, mutlu, sağlıklı, ömürlük ailelerden oluşan bir toplum özlemi ve dileğiyle bitirdiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri