Bebeğinizi kundaklamayın!

Kundaklama, bebeklerde kalça çıkığına yol açıyor

Milli Pediatri Derneği, Türkiye'de her yıl dünyaya gelen 1 milyon 500 bin bebekten 15 bininde yanlış kundaklama nedeniyle kalça çıkığının meydana geldiğini bildirdi. 

Milli Pediatri Derneği tarafından Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde "Bebeklerde Gelişimsel Kalça Çıkığı" konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıda, kundaklanmanın bebeklerde kalça çıkığına yol açtığı belirtilerek, erken teşhisin önemine dikkat çekildi. Uzmanlar, Türkiye'de gerçekleşen bin canlı doğumdan birinde kalça çıkığının meydana geldiğini açıkladı. Yeni doğan bebeklerin kundaklanması, ülke genelinde azalmakla beraber halen devam ettiğini açıklayan uzmanlar, bu durumun kalça çıkığına yakalanma riskini artırdığına vurgu yaptı. 

Açılış konuşmasını yapan Milli Pediatri Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, gelişimsel kalça çıkığının Türkiye'de sıkça görülen önemli bir problem olduğunu söyledi. Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Dursun Odabaş da çocuk hekimliği yaptığını ve Kalça Çıkığı denilen "İnstabil Kalça" nedeniyle bir insanın özürlü kalmasının üzüntü verici bir durum olduğunu belirtti. 

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi OrtOpedi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Şenaran da kalça çıkığında erken teşhisin önemine dikkat çekti. Gelişimsel kalça çıkığına yakalanma riskinin özellikle kız bebekler ve ailesinde kalça çıkığı olan bebeklerde arttığını aktaran Doç. Dr. Hakan Şenaran, "Bu bebeklerde dikkatli olunmadığı takdirde kalça çıkığı oluşabilir. Riskli bebekler mutlaka ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Bütün bebekler doğumdan sonra dikkatle muayene edilmelidir. Başlangıçta normal olan bebekler bile, daha sonraki kontrollerinde kalça çıkığı yönünden muayene edilmelidir." dedi.

Bebeklerin ultrasonla muayene edilmesinin erken teşhisi kolaylaştıracağını dile getiren Şenaran, yeni doğan sayısının fazla olması nedeniyle birçok yerde ultrason kullanımının mümkün olmadığını anlattı. Kalça çıkığına erken teşhis konulup önlenmemesi halinde ilerleyen yaşlarda tedavi masraflarının çok yüksek olacağını ifade eden Öğretim Üyesi Şenaran, "İlerleyen yaşlarda tedavi giderleri ülkemizde 5- 6 milyon YTL'ye ulaşmaktadır. Erken teşhis konulması halinde ise ara bezi kullanılarak veya bandaj uygulanarak basitçe tedavi edilebilir. Ancak aileler maalesef bu konuda henüz duyarlılık göstermemektedir. Gelişimsel kalça çıkığı için ideal muayene zamanı doğumdan sonraki üçüncü ve dördüncü haftadır." şeklinde konuştu. Toplantı sonunda Prof. Dr. Dursun Odabaş, Doç. Dr. Hakan Şenaran'a plaket verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri