Gebelikte şeker hastalığı!

Gebelikte şeker hastalığının en önemli nedeni yanlış beslenme

Dikkat edilmediği zaman anne ve bebeğin hayatına mal olacak 'gebelikte şeker hastalığının' yanlış beslenmeden kaynaklandığı belirtilerek, hamilelikte ideal kilo alımının 12 kilogram olduğu kaydedildi.

Gebelikte şeker hastalığının en önemli nedeninin genetik belirtilerin yanı sıra yanlış beslenme olduğunu ifade eden uzmanlar, hamilelikte çok yeme değil, dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, gebelikte şeker hastalığının ortaya çıkmasındaki en önemli etkenlerin annenin genetik alt yapısı ve beslenme şekli olduğunun altını çizerek, hastalığın önceden bilinebileceği gibi gebelikte de ortaya çıkacağını aktardı. Gebelikte şeker hastalığının değişik belirti ve bulgularının olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, belirti ve bulguları anneye ve fetüse/bebeğe ait olanlar şeklinde ikiye ayırmakta fayda olduğunu söyledi.

Annedeki en önemli belirtinin gebelik seyrinde hızlı ve aşırı kilo alımı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Tanrıverdi, şu uyarılarda bulundu: "Annenin yanlış ve fazla beslenmesi sonucu hızlı ve aşırı kilo alması vücutta belli miktarda salınan ve kan şekerinin ana düzenleyicisi olan insülin hormonunun yetersiz kalmasına neden olmakta ve şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır. Eğer annenin genetik kodunda şeker hastalığı varsa, gebe kadın aşırı kilo alımı dışında da şeker hastalığına yakalanabilir. Şeker hastalığı tedavi edilemediğinde halk arasında 'gebelik zehirlenmesi' de denilen preeklampsi tablosu ortaya çıkabilir. Bu durumda annenin tansiyonu aşırı derecede yükselerek kendi ve bebeğin kaybına kadar gidebilir." 

Fetüsteki belirti ve bulguların annenin genel durumu yakından ilişkili olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, şöyle devam etti: "Annede aşırı kilo almış ve şeker hastalığı uygun şekilde tedavi edilememişse, fetüse devamlı yüksek oranda şeker geçişi olacağından aşırı kilolu, ya da tıbbi adı ile 'makrozomik' bir bebek olacaktır. Yine preeklampsi varlığında fetüsün dolaşımı bozulmuşsa bebekte gelişme geriliği de ortaya çıkabilir."


"GEBELİKTE ŞEKERE KARŞI NASIL ÖNLEM ALINABİLİR?"


Gebelikte yaşanacak şekere karşı alınabilecek önlemlerinin başında düzenli gebelik kontrolleri ve yanlış beslenmekten kaçınmak geliyor. Genetik kodu değiştirme imkanı olmadığına göre, çevresel etkenleri ortadan kaldırmakla önemli ölçüde riski küçültmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, "Türkiye'de gebelikteki beslenme şekli çok yemek yeme, 'iki kişilik' tarzında geleneksel bir yanlışın uygulanmasıdır. Gebelikte sağlıklı kadınlar 11-12 kilogram kadar kilo alarak ideal doğum kilosuna ulaşmakta ve bebeğin de en ideal şekilde geliştiği bilimsel çalışmada tespit edilmekte. Yine birçok bilimsel çalışmada aşırı kilo alımı (20kg) olan gebeliklerde ise gebe kadında şeker hastalığı, erken doğum, preeklampsi, fetüsün anne karnında gelişme geriliği veya ölümü, yenidoğan döneminde bebeğin yoğun bakımda tedavi görmesi gibi pekçok ciddi sağlık sorunuyla karşı karşıya kalındığı gösterilmiştir." dedi.

Normal seyreden gebeliklerde anne adaylarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri ve fazla yemekten kaçınmakla şeker hastalığına karşı korunma sağlanabileceğinin altını çizen Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, gebeliğin ilk 5 ayında 3- 4 kilogram, sonrasındaki her ay ise en fazla 2 kilogram alan hamile annenin ideal doğum öncesi alması gereken 11-12 kilograma ulaşabildiğini söyledi.


"NASIL BİR DOĞUM ÖNERİLİR?"


Doğum şeklinin annenin şeker hastalığı ile bağlantısız olduğunun üzerinde duran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, şunları söyledi: 

"Önemli olan gebeliğin doğumu yaptıracak hekim tarafından değerlendirilmesidir. Normal doğuma engel bir durum oluşturmayan şeker hastalığında, anne veya fetüse ait bazı bozukluklar sezaryen doğumun tercih etmesi gerekebilir. Bunlar arasında ciddi gebelik komplikasyonlarından birisine bağlı olarak aşırı kilolu (4 kilogram) veya gelişme gerilikli fetüs varlığı sayılabilir."


"ŞEKER HASTALIKLI GEBELİKTE NELER YENİLİR, NELER YENİLEMEZ ?"


Gebelikte yemeklerle ilgili çeşit anlamında hiçbir kısıtlama bulunmadığının altını çizen Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, "Önemli olan uygun ve yeterli miktarda yemek tüketilmesidir. Genel prensip, gebelerin beslenirken 'sağlıklı insanlar ne yiyorlarsa gebelikte de tüketilebilir' prensibine göre hareket etmeleridir. Önemli olan gebelikte dengeli beslenme sonucu uygun kilo alımıdır. Mutlaka her gebe kadının evinde bir de terazi bulunmalıdır." şeklinde sözlerini tamamladı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri