Mevlana, İnegöl'de anıldı

Mevleviliğin kurucusu ve Mesnevi'nin yazarı Mevlana Celaleddin-i Rumi, ölümünün 735. yıl dönümünde İnegöl'de düzenlenen programla anıldı.

Şems ve Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği organizasyonuyla Alyans Düğün Salonu'nda sema töreni düzenlendi. İnegöl Şems ve Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Mevlana'nın manevi işaretiyle Mevlevi üstatlığına getirilen Abdullah Gürbüz'ün temsilcilerinden Ahmet Pamuk, gösteri öncesinde yaptığı konuşmada, Mevlana'nın büyük bir Türk düşünürü olduğunu ve geniş hoşgörüsüyle tüm dünyanın ilgisini İslamiyete çektiğini söyledi. Pamuk, Mevlana'nın gözlerini dış dünyadan biraz da kendi içlerine çevirmek isteyenlerin, kendi ruhunda yolculuk yapmak isteyenlerin rehberi olduğunu belirtti. Mevlana'nın ölümü sevgiliye (Allah'a) kavuşma olarak adlandırması nedeniyle Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) olarak adlandırıldığını belirten Pamuk, "Mevlana'yı anma etkinliklerinde Mevlevi usulüne uygun olarak sema törenleri düzenlemeye çalışıyoruz. Mevlana ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul eder. Mevlana hayatı boyunca aşkı, sevgiyi ve hoşgörüyü sunmuştur. Bizde onun anısına bu gece elimizden geldiği kadar mevlanayı anlatmaya çalışaşacağız." dedi.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, "UNESCO 2007 yılını Mevlana Yılı kabul ederek, Mevlana'nın bütün insanlığa mal olmuş büyük mutasavvıf filozof şair ve düşünce ve gönül adamı olduğunu tüm dünyaya göstermiştir." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Anma programı okunan Kuran-ı Kerim'in ardından slayt gösterisi ile Mevlevilerin gösterisiyle son buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri