Hüseyin Çelik'ten Nazım Hikmet yorumu

Çelik: Nazım Hikmet'e vatandaşlığının iade edilmesi bütün insanımızı kucaklama adına çok anlamlı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bakanlar Kurulu'nun Nazım Hikmet'e vatandaşlığının iade edilmesinin bütün insanları kucaklama adına, eski kırgınlıkların, küskünlüklerin bertaraf edilmesi adına çok anlamlı olduğunu söyledi.

58 sene sonra da olsa Nazım Hikmet'e tekrak Türk vatandaşlığının verilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla yakından ilgilendiğini belirtti. Rahmetli Cem Karaca'nın da Türk vatandaşlığından çıkarıldığını hatırlatan Çelik, "Yıllarca yurt dışında sefil yaşadı. Merhum Turgut Özal, Cem Karaca'yı Türkiye'ye getirdi, vatandaşlığını iade etti. Sanatçı kişiliğiyle ülkesine, insanına küsmüş olan Cem Karaca'nın eğer istese ne derece tahripkar olabileceğini gözardı etmememiz gerekiyor. İnsanı kendi ülkesinden dışarı göndermek, onu hiçliğe mahkum etmek, gurbete mahkum etmek çok insani birşey değil aslında. Üzerinden yarım asırdan fazla bir zaman geçmiş olsa da böyle bir adımın atılmış olması son derece anlamlıdır." dedi.

Nazım Hikmet ile ilgili ilk kitabın Kültür Bakanı olduğu dönemde yayınlandığını anlatan Çelik, "Nazım Hikmet'e Armağan' başlığıyla 2003 yılında yayınlanan kitapta Nazım Hikmet'in çeşitli yönleriyle ele alındığını ve kendisinin sunuş yazısını yazdığını ifade etti.

"Özgürlükçülük adına, bütün insanımızı kucaklama adına, eski kırgınlıkların, küskünlüklerin bir tarafa itilmesi, bertaraf edilmesi adına çok anlamlı buluyorum." diyen Bakan Çelik, şunları söyledi: "Biz maalesef geçmişte Başbakanımızı, Dışişleri Bakanımızı, Maliye Bakanımızı asmış; sonra 'pardon yanlış oldu' demiş ve onları daha sonra yapılan bir merasimle anıt mezara tışımış olan bir milletiz. Önce öldürüyoruz sonra başında oturup ağlıyoroz. Umarım ki bu son olur. Demokratikleşme döneminde, insan haklarının daha önemli olduğu dönemlerde bu tür adımların atılması son derece anlamlıdır. Hükümetimiz, çok gecikmiş olan bir meseleyi böylece çözmüştür. Başbakanımız başta olmak üzere bütün bakanlarımıza teşekkür ediyorum."

Nazım Hikmet ile ilgili müfredatın genişletilip genişletilmeyeceğine yönelik bir soruya ise Çelik, "Nazım Hikmet'in vatandaşlığı iade edilmeden şiirlerini müfredata aldık. Yüzlerce, binlerce Türk şairi, yazarı var. Onlar belli ölçülerde müfredata giriyor. Nazım Hikmet'e bir kota uygulanmamıştır. Genişletilmesiyle ilgili belli bir ölçü yoktur. Olabilir, olmayabilir. Dolayısıyla böyle bir çekingemiz, bir sıkıntımız söz konusu değil. Böyle bir karar alınmadan öncede Nazım Hikmet'i ders kitaplarına almıştık. Eserlerini okunabilir kitaplar olarak kütüphanelerimize almıştık." diye cevap verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri