TÜBİTAK harekete geçti! 'Otomatik göz' geliyor

TÜBİTAK sınır hattında, barajlarda ve kritik bölgelerde olağandışı durumların takibini ve uzaktan izlenmesini sağlayacak “otomatik göz” geliştirilmesi için harekete geçti.

TÜBİTAK Suriye, Irak gibi sınır hattında, barajlarda ve kritik bölgelerde olağandışı durumların takibini ve uzaktan izlenmesini sağlayacak “otomatik göz” geliştirilmesi için harekete geçti.

TÜBİTAK, ülke güvenliği için kritik önem taşıyan gömülü haberleşme sistemlerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi için Ar-Ge çalışması başlattı. TÜBİTAK’ın 3 milyon liraya kadar parasal destek vereceği çalışmalar kapsamında yurt güvenliğinin sağlanması, siber tehditler, terör ve casusluk olaylarının önlenmesi amaçlanıyor.

UZAKTAN OTOMATİK TAKİP

Yerli gömülü haberleşme sistemlerinin geliştirilmesiyle ulusal güvenliği ilgilendiren konularda dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. Projeyle kritik bölgelerin takibi, uzaktan bilgi alınması, verilerin toplanması acil ve olağan dışı durumların tespit edilmesi ve ilgili birimlere bildirilmesi işlemleri otomatik hale getirilecek. Projeyle enerji üretim ve iletim altyapılarının, su kaynaklarının, barajların, haberleşme altyapılarının güvenliğine ve takibine yönelik gömülü sistemler geliştirilecek. Çalışmalarla robot, insansız kara, hava ve deniz araçlarının akıllı haberleşmesine yönelik çözümler de üretilmiş olacak.

YERLİ TERMAL KAMERA

TÜBİTAK, termal kameraların ve kızılötesi dedektörlerin yerli imkanlarla geliştirilmesi için çalışmalara başladı. Bu kapsamda Türkiye’de geliştirilecek termal kameralar ve kızılötesi dedektörlerin kritik bölgelerde kullanılması planlanıyor.

Hem askeri hem de sivil uygulamalarda kullanılan soğutmasız termal kameraların geliştirilmesi Türkiye için büyük önem taşıyor.

HÜRRİYET

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri