Elektrik direkleri tarihi dokuyu bozuyor

Mardin sokaklarında bulunan DEDAŞ'a ait elektrik direkleri, trafo ve kablolarının kentin mimari dokusunu bozduğu, yer altına veya kanallar aracılığıyla gizlenmesi isteniyor.

Mardin Kültür ve Turizm Derneği yöneticisi Mehmet Fidan, son yıllarda Mardin'in dünya gündeminde olmasıyla, kentin değerinin yavaş yavaş anlaşıldığını belirterek, ele geçirilen bu şansın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

7 bin yıllık tarihi dokunun bütün güzelliklerini sokak aralarında bulunan ve elektrik direkleri bozduğunu ifade eden Fidan, "Maalesef yıllardan beri aynı sorun ile muzdarip durumdayız. Her sokak başında elektrik direkleri ve enerji kabloları güzelim tarihi evlerin görüntüsünü bozmakta. Mardin'e gelen yerli ve yabancı turistlerini tepkisini çekmekte. Belediyenin daha önce birinci cadde üzerindeki elektrik direklerini yer altına almıştı. Gönül isterdi ki bütün sokak aralarında bulunan elektrik direkleri kaldırılıp, enerji hatlarının yer altına alınmasını istiyoruz. Bu konuda belediye ve DEDAŞ yetkililerini göreve çağırıyoruz. Bizler kenti korumak mecburiyetindeyiz. Bu koruma görevi, sadece bize düşmüyor, tüm halk ve idareciler de buna canı gönülden katılmalıdır." dedi

Mardin'in tarihi ve kültürel varlıkları ile dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan kentsel miras zenginliğine sahip olduğunu dikkat çeken Mardin Valisi Hasan Duruer ise bu zenginliği koruyarak, sonraki kuşaklara aktarmanın kendileri için bir vazife olduğunu söyledi. 

Duruer, "Göreve yeni başladım. Ancak şunu çok iyi anladım. Mardin'de yapacak çok işimiz vardır. Mardin'in tarihi dokusunu korumak için öncelikle birinci hedefimizdir. Tarihi dokuyu korumak için önümüzdeki günlerde önemli projelere imza atacağız. Sokak aralarındaki elektrik direkleri tarihi dokuyu bozuyor. Bunları ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Mardin'i dünya turizm merkezi haline getireceğiz. Bunu de hep birlikte başaracağız. Biz Mardin'e hizmet için buradayız." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri