Tarihi yapı Sünbüllü Konak gün yüzüne çıkacak

Bursa'nın simge anıtsal eserlerinden biri olan Sümbüllü Bahçe Konağı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Osmangazi Belediyesi işbirliğiyle yeniden kentin ziynetleri arasına katılıyor.

Sahiplerinin birleşip restore ettirememesi nedeniyle yıllardır harabe bir durumda bekleyen tarihi Sümbüllü Bahçe Konağı yeniden gün yüzüne çıkacak.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)'nın katkılarıyla hayat bulacak tarihi yapı, Bursa'nın en önemli sivil mimarlık örnekleri arasında yer alacak.

Osmangazi Belediyesi, restore edildikten sonra sosyal tesis 'VIP ağırlama ve restoran-kafe-sergi salonu-galeri-okuma salonu-kitaplık' yapılması planlanan tarihi yapıyı, Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Teoman Özalp'in eşi Ülkü Özalp ve iki kardeşinden satın almıştı.

Yapının restorasyonu için ilk harç; Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, milletvekilleri, BTSO üyeleri ve kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı törenle atıldı. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi'de 5 yıl içinde hayata geçirdikleri; kentsel dönüşümden spora, tarihi mirastan sağlık alanına kadar pek çok projeyle Bursa'nın çehresini değiştirdiklerini söyledi. 

Onlarca eseri kent dinamikleriyle birlikte hayata geçirdiklerini ifade eden Altepe, "Sümbüllü Bahçe Konağı da diğer projeler gibi kent dinamiklerinin katkı koyduğu bir çalışmadır. Bursa Ticaret ve Sanayi Odamız, bu tarihi yapının restorasyon ve rekontrüksiyon maliyetini üstlendi. Sayın Celal Sönmez Bey, daha önce başka bir proje için gittiğimizde de hiç tereddüt göstermeden gerekli desteği vermişti. BTSO meclisine ve Sayın Sönmez'e şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

Temel atma töreninde konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ise, BTSO olarak bir ortak fayda kuruluşu olduklarını hatırlattı ve kentin sosyal, kültürel, sanatsal aktivitelerinin içinde olma çabası taşıdıklarını vurguladı.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin destek açıklamalarına atıfta da bulunan Sönmez, "Bugüne kadar verdiğimiz destekler bugünden sonra artarak sürecek." dedi.

1921-23 yıllarında Ülkü Özalp'in dedesi Rasim Vehbi tarafından yapılan tarihi yapı, son 20 yıldır aileden hiç kimse konakta oturmadığı için harabe bir vaziyette bekliyordu. Bursa'nın en gözde noktalarından biri olan Tophane sırtlarında yer alan ve mimarisiyle göz kamaştıran tarihi yapı, Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Teoman Özalp ve eşi Ülkü Özalp ile Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin tapu belgelerini imzalamasıyla belediyeye geçti. Sümbüllü Bahçe Konağı, 1921-23 yılları arasında, Ülkü Özalp'in dedesi Rasim Vehbi tarafından yaptırıldı.'Muradiye'deki tütün deposunu da Rasim Vehbi Bey'in yaptırdığı biliniyor'

İç içe iki yapıdan oluşan konağın büyük olan bölümünde 7 oda ve 3 salon bulunuyor. Aile ilk başlarda bu konakta kaldı. Ancak aile bireyleri daha sonra iş ve diğer nedenlerle başka şehir ve ülkelere göç edince konak boş kalmaya başladı. Böyle olunca da konak bir süre sonra kiraya verilmeye başlandı. Kiracılar arasında, konağı yağmalayanlar olduğu gibi iyi kullanan ünlü isimler de bulunuyor. 

Örneğin, 1960 ihtilalini yapan komutanlardan 'daha sonra Milli Savunma Bakanlığı da yaptı' Orgeneral Muzaffer Alankuş konağın kiracıları arasında. Ancak bütün kiracılar Alankuş gibi olmadı. 

Konağın son kiracısı, başta çevresi beşibiryerde altınlarıyla çevrilmiş tablo ve avize olmak üzere yapıdaki değerli eşyaları alarak kayıplara karıştı. 

RESTORASYON SÜRECİ

Sümbüllü Bahçe Konağı, farklı dönemlerde yapılmış 6 yapıdan oluşuyor. Tarihi yapılar topluluğunun restorasyon/rekontrüksiyon projesi, Osmangazi Belediyesi Plan Proje Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Kurul'un onayının ardından da ihaleyle uygulamaya geçildi. 

Bursa'nın eşsiz değerlerinden biri olan Sümbüllü Bahçe Konağı'nın restorasyon maliyetini Bursa Ticaret ve Sanayi Odası üstlendi. BTSO, yapının restorasyonu için 2,5 trilyon lira verdi.

Restorasyon aşamasında yapılan kazılarda, zeminde bir takım moloz örgüler ve taş duvarlar ile erken Osmanlı hamam kalıntıları tespit edildi. Tespit edilen bu eserler, gerekli müdahalelerin ardından alanda sergilenecek.

Sümbüllü Bahçe Konağı'nın, Mayıs 2009'da hizmete açılması planlanıyor.cıhan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri