Alparslan'ın mezarı aranıyor

Türk tarihçiler Türkmenistan'da Alparslan'ı mezarını arıyor

Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan'ın mezarının bulmak için Türkmenistan'da bulunan Türk tarihçilerinde oluşan bir heyet, ülkenin tarihi Merv bölgesinde incelemelerde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci, Türk Tarih Kurumu eski Başkanı ve Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve diğer yetkililerden oluşan heyet Türkmenistan'da Alparslan'ın mezarını bulmak için çalışmalar yapıyor. Araştırma çalışmaları yürüten Halaçoğlu, Merv'de sahabe kabirlerinin bulunduğu bölgenin krokisini çıkartarak, Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması muhtemel yerlerin fotoğrafını çekti. Halaçoğlu, tarihi kaynaklarda defnedildiği mekan olarak gösterilen yerleri de gezdi. Heyette bulunanlar, sahabe kabirlerinin yakınında daha önce türbe bulunduğunu tahmin ettikleri bölgede tarihi kalıntıları detaylı olarak inceledi.

Yaptıkları incelemeler konusunda bilgi veren Halaçoğlu, belirledikleri birkaç sahada, TÜBİTAK tarafından gönderilecek teknik ekibin yer altının fotoğrafını çekeceğini açıkladı. Daha sonra tespit edilen mezar yerlerinde kazılar yapılacağını kaydeden Halaçoğlu, Sultan Alparslan'ın mezarını bulmaya çalışacaklarını belirtti. Türk hükümdarların vefatında kılıç ve kalkan gibi bazı eşyalarının beraberinde gömülmesi geleneğinin olduğunu belirten Halaçoğlu, "Şayet böyle eşyalara rastlarsak bu bizim işimizi başka bir işleme gerek kalmadan daha da kolaylaştırır. Mezarının başında onun vefatına dair yazılar da bulunabilir. Gerek görülürse kemiklerin DNA testi için laboratuar çalışması da yapılabilir." diye konuştu.

Çalışmayla ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Yılmaz, araştırmalara Mart ayında başlayarak, sonbaharda neticelendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen bu çalışmanın, Türkmenistan Kültür ve Yayınlar Bakanlığı tarafında desteklendiği de belirtildi. 

Türk heyeti daha sonra Merv kentindeki tarihi anıtları ve türbeleri ziyaret etti. Ardından, şehrin müzesini gezen heyet, Mari Valiliği yetkileri ile görüştü. 

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri