Avrupalı Türkler "Kaşgarlı Mahmud"da buluştu

Hollanda'daki Türk sivil toplum örgütleri Avrupa'da Türkçe'nin yaşatılması çalışmaları çerçevesinde, Amsterdam'da Kaşgarlı Mahmud konferansı düzenledi.

Amsterdam Türkevi Derneği, Türkçenin ilk sözlüğünü ve ilk dil bilgisi kitabı Divan-ı Lugati't Türk'ü yazan Kaşgarlı Mahmud'un doğumunun 1000. yılı münasebetiyle bir etkinlik gerçekleştirdi. 

Konferansta sadece 3 bin adet basılan saf gümüş Kaşgarlı Mahmud hatıra parası davetlilere hediye olarak verildi. Paraların Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi tarafından özel olarak üretildiği öğrenildi. 

Programa Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar, Türkevi Araştırmalar Başkanı Veyis Güngör ve 200'ü aşkın seçkin davetli katıldı. 

Davetliler arasında Azeriler, Irak Türkmenleri, Uygur Türkleri, Nogaylar ve Batı Trakya Türklerinden temsilciler yer aldı. Uygur, Kerkük, Azeri halk türküleri konferansa farklı bir anlam kazandırdı. Konferans başlamadan önce tüm katılımcılara Özbek Pilavı ikram edildi. 

Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, Türkçe'nin Hollanda'da yaşatılması için bu konferansın çok önemli olduğunu söyledi. Büyükleçi Alpar, Kaşgarlı Mahmud'un, Türk Dil Kurumu başkanı Akalın'ın üslubuyla Hollandalılara anlatılması gerektiğini kaydetti. Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör de, "Kaşgarlı Mahmud vesilesiyle Hollanda'daki Uygur, Türkmen, Azeri, Nogay, Batı Trakya ve Türkiye Türklerinin bir araya gelmeleri bir başka güzelliktir" diye konuştu. 

Konferansta, Türkçe'nin Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşatılması için neler yapılması gerektiğine dair çeşitli konuşmalar yapıldı.cıhan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri