3 bin yıllık tarihi mescit restore edildi

Antalya'nın Alanya ilçesinde, yaklaşık 3 bin yıl önce mescit olarak kullanıldığı belirtilen tarihi yapı restore edildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile irtibata geçen Alanya Belediyesi, bir süre önce Tophane Mahallesi ve kale bölgesindeki tarihi yapıların restorasyonuyla ilgili çalışma başlatmıştı. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden izin alarak protokol imzalayan belediye, tarihi mescit için röleve - restorasyon projeleri hazırlamıştı. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün projelere onay vermesiyle mescit, Alanya Belediyesi tarafından kendine özgü yapısı bozulmadan yeniden inşa edildi. İç ve dış taşları düzenlenen tarihi mescit, ziyarete açıldı.

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, tarihi mescide turistlerin büyük ilgi göstereceğini söyledi. 

Sipahioğlu, tarihi yapıları restore ederek turizme kazandırmaya devam edeceklerini belirtti. 

Alanya Kalesi'nin günümüze kadar yaşayan tek Selçuklu Kalesi olduğunun altını çizen Sipahioğlu, "Bu hazinenin içinde sadece temelinin bir kısmı bulunan tarihi mescidi restore ederek Alanya'ya kazandırdık. Projelerini hazırlayanlara ve yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Gerçekten çok büyük bir özveri ile bu tarihi mirasımız yeniden canlandırıldı. Mescidin yanı sıra Alanya Kalesi'nde yaptığımız diğer yapıların restorasyon çalışmalarıyla ilçenin sosyal ve ekonomik hayatının ciddi anlamda hareketleneceğine inanıyorum." diye konuştu.

Tarihi yapıların yeniden restore edilerek gelecek nesillere aktarılmasının gerektiğini ifade eden Sipahioğlu, Deniz Müzesi gibi tarihi yapılarla ilgili projeleri hayata geçirdiklerinde Alanya'ya 1 milyon 500 bin yeni ve taze turistin gelmesini beklediklerini kaydetti. 

Restore ettikleri yapılarla hem tarihe, hem atalara vefa borçlarını ödemeye çalıştıklarını dile getiren Sipahioğlu, kent içindeki bütün tarihi yapıları turizme kazandırmak istediklerini açıkladı. 

Sipahioğlu, kültür odaklı turizmle Alanya'nın daha çok turisti ağırlayan bir ilçe olacağını sözlerine ekledi. 

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri