Türkçe-Almanca yarışması şölene dönüştü

Almanya'da Türkçe-Almanca okuma yarışması dil şölenine dönüştü

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Uyum Bakanlığı ve Türk Öğretmenler Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Haydi Gel Sen de Oku ! - Komm, lies auch Du mit !" Türkçe - Almanca okuma yarışması renkli anlara sahne oldu. 

Yarışmaya Türkiye'nin Münster Başkonsolosu Gürsel Evren, Eğitim Ataşesi Ali Çevik ile Münster Valiliği Eğitim Müdürü Dr. Ulricht Hillebrand da katıldı. Çok sayıda öğrenci ve velilerin de katıldığı yarışma tam bir şölen havasında gerçekleşti.

Yarışmalara geçilmeden önce bir konuşma yapan T.C. Münster Başkonsolosu Gürsel Evren, "Böyle bir yarışmanın yapılması Türkçemizin yurtdışında da yaşatılması bakımından çok önemlidir. Düzenleyenlere, tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimize teşekkür ediyorum" dedi. Münster finallerine katılmaya hak kazanan öğrenciler, bunun için önce sınıflarında, sonra okullarında, daha sonra da şehirlerinde ve bölgelerinde yapılan yarışmalarda birinci seçilerek söz konusu finallere katıldılar. 

Yarışmalar üç kategoride yapıldı. Ali Çevik, Perzat Akçay, İsmail Uğur olmak üzere üçü Türk ve Dr. Hillebrand, Frau Menuhr, Frau Heuser olmak üzere üçü Alman altı kişilik eğiticilerden oluşan bir juri titiz değerlendirmeler yaparak kazanları belirledi. Her bir jüri üyesi kendi değerlendirmesini yaparak, bağımsız olarak verdikleri puanlar üzerinden birincileri tespit etti. 

Türkiye'nin Münster Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Ali Çevik, yaptığı konuşmada anadil Türkçe'nin önemine değinerek bu organizasyonun yapılmasında emeği geçen tüm öğretmen, veli ve öğrencilere teşekkür etti. Çevik, "Benim gözümde bu yarışmaya katılan öğrencilerimizin hepsi birinci oldular. Ama kural gereği birilerinin birinci seçilmesi gerekiyordu. Bu nedenle bu değerlendirmeleri yaptık. Bu tür yarışmaların geleneksel olarak devam etmesi gerekiyor" dedi. 

Almanya'daki Türk çocuklarının mutlaka anadil Türkçe derslerine katılmalarını isteyen Çevik, bütün öğrencilere kitaplar ve Çanakkale CD'si armağan etti. Ayrıca katılan tüm öğrencilere katılım belgesi ve yarışmayı kazanan öğrencilere ise birincilik belgeleri verildi.


(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri