Kestane şekerine rakip mi geliyor?

Belediye Başkanı Arıkbaş: Adilcevaz'ın ceviz reçeli Bursa'nın kestane şekerine rakip  

Adilcevaz Belediye Başkanı Mehmet Selim Arıkbaş, Adilcevaz ceviz reçelinin, Bursa'nın kestane şekerine rakip olacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) fonlarından sağlanan kaynakla ilçede seri üretime geçildiğini belirten Başkan Arıkbaş, ceviz reçelinin deneme üretimlerine başladıklarını söyledi.

Belediye Başkanı Mehmet Selim Arıkbaş, yaptığı açıklamada, ceviz reçeli üretimine ilçede 2001 yılında Kaymakamlığın deneme üretimiyle başlandığını belirtti. Ceviz reçeli üretiminde Bursa'nın kestane şekerinin örnek alındığını kaydeden Arıkbaş, "Köyleri Kalkındırma Birliği kanalıyla başlatılan proje için 15 kişilik bir ekip Nahçivan'a gönderildi ve burada kurs almaları sağlandı. Bitlis Valiliği tarafından 5, Adilcevaz Kaymakamlığı tarafından da 10 bin YTL olmak üzere 15 bin YTL ile başlatılan bu projeden ilk etapta 100 fakir aile yararlandı." dedi.

Başkan Arıkbaş, insan sağlığına büyük katkısı olan ceviz reçelinin Bursa kestane şekerine rakip olacağını de belirterek, "İlk etapta 750 gramlık şişelerde üretimine 2001 yılı içerisinde başlanan Adilcevaz ceviz reçeli, tanıtım amacıyla, değişik kişi ve kuruluşlara gönderildi. Son yıllarda Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile hazırladığımız yüzde 60'ı AB fonlarıyla, yüzde 40'ı da belediyemiz ve kaymakamlığımız tarafından karşılanan projemiz ile ceviz reçeli üretimine başlamış bulunmaktayız" şeklinde konuştu.

Ceviz reçelinin yapımını anlatan Çetin Göl isimli üretici de şunları ifade etti: "Ceviz, yeşil ve taze olduğu sırada kopartılıp kabuğu hafifçe soyulur. Ceviz, sertliğine bağlı olarak 10 gün veya daha fazla kireçli suda bırakılır. Sonra kaynatılıp tekrar kireçli suda bekletilir. Daha sonra reçel haline getirilir. Reçel haline getirilen ceviz reçeli, 1 kiloluk kavanozlara doldurulur." (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri