Ağaç ev eşyaları plastiğe yenik düştü  

Marangozların ve mobilya ustalarının el emeği ürünlerden olan oklava, beşik, merdane, tahta kaşık, takunya, çocuk yürüteci gibi yüzlerce çeşit ürün ucuz plastiğe yenildi. 

Petrol artığı ürünlerden yapılan plastik ürünler ucuz işçilik ve hammaddenin bol olması nedeniyle daha sağlıklı olan ağaç ürünleri tahtından indirdi. 

Marangoz ve mobilya işleriyle uğraşan yılların ustaları ise bu ürünleri yapacak çırak bulamıyor. 

Konya'da 4. kuşak ahşap işleri yapan İsmail Işıkçeviren (48), plastiğin çıkmasıyla işlerinin yok denecek kadar düştüğünü kaydetti. Ağacın daha sağlıklı olmasına rağmen plastiğin ucuz olması nedeniyle daha çok tercih edildiğini anlatan Işıkçeviren, mesleği sürdürecek çırak bulamamaktan yakındı. 

Teknolojinin hızlı gelişiminin ağaç ürünleri olumsuz etkilediğini belirten İsmail Işıkçeviren, "Ben ilkokulu bitirdim bu işe başladım. Ben 4. kuşağım. Şu an çırak bulamıyoruz. Birçok meslek gibi bu iş de yok olmaya yüz tutuyor. Çok iyi hatırlıyorum 10 yıl önce ayda 20-30 beşik satardım. Ahşap takunyalar, merdaneler, çocuk yürüteci siparişlerine yetişmekte zorlanırdık. Ancak şimdi ayda 1 ya da 2 tane zor satıyoruz. İnsanlar sağlıklı ürünlerden daha çok ucuzluğa dikkat ediyor." diye konuştu. 

Uzmanlar ise ahşap ürünlerin insan sağlığı açısından plastiğe oranla daha sağlıklı olduğunu kaydediyor.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri