Kerem ile Aslı Kayseri'de yaşayacak  

Anadolu'da asırlarca dilden dile anlatılan "Kerem ile Aslı" öyküsü, hikayenin bir bölümünün de geçtiği rivayet edilen Kayseri Mahallesi'nde yaşayacak.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Anadolu halk hikayelerinden biri olan bu öyküyü gelecek nesillere aktarmak amacıyla iki aşığın Anadolu'yu gezerken bir süre yaşadığı Tavukçu mahallesinde 100 yıllık 15 evin restorasyonuyla oluşturulan Kayseri Mahallesi'nin ortasına 'Kerem İle Aslı'nın anıtını dikecek. 

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Tavukçu mahallesindeki Kayseri kültürünü yansıtan 15 tarihi evi restore ettirip turizmin hizmetine sunacaklarını söyledi. Harabe görünümdeki mekanların Kayseri musikilerinin dinlendiği, yemeklerinin, sanat eserlerinin, geleneklerinin yeniden yaşatıldığı bir mekan haline geleceğini aktaran Özhaseki, "Tarihi evlerin büyük bölümü yıkılmış durumdaydı. Ancak proje tamamlandığında, burası tam anlamıyla Kayseri'nin kültür sokağı haline gelecek. Evler ve çevre düzenlemesi aslına uygun olarak yeniden şekillendirilecek. 7 eski Kayseri Evi'nin restorasyonunu tamamlamak üzereyiz ve burada diğer evleri de restore ederek Kayseri Mahallesi adıyla nostaljik bir alana dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu nostaljik alana bir dönem Kayseri'de de yaşayan Kerem ile Aslı anıtı dikerek bu hikayeyi dünya var olduğu sürece yaşatmak istiyoruz." dedi.

Kerem ile Aslı'nın Kayseri'de yaşadığını savunan Özhaseki "Kerem ile Aslı'nın aşkıyla ilgili Anadolu'da 14 farklı hikaye olmasına karşın Milli Eğitim Bakanlığı'nın 100 Temel Eser serisinde Kayseri'de yaşadığı anlatılıyor. Hikayeye göre Kerem ile Aslı, 16. yüzyıl halk edebiyatı ürünlerinden olup Anadolu anlatılagelmiş bir öyküdür. Konusu Isfahan şahının oğlu Kerem ile hazinedan keşişin kızı Aslı arasındaki aşktır. Hikâyenin trajik yönünü, keşişin, din farkı öne sürerek kızını Kerem'e vermeyişi oluşturur. Hazinedan keşişi kızını Kerem'e vermemek için Kayseri'ye Şiremenli semtine yerleşir. Kerem Kayseri'ye yerleştiklerini ve keşişin karısının dişçilik yaptığını öğrenir. Diş çektirme bahanesiyle eve girdiğinde Aslı ile karşılaşır. Aslı annesine haber verir. Annesi, hastasının başını Aslı'nın dizine koymasına izin vererek hangi dişiniz ağrıyor diye sorar ve keremin gösterdiği her dişi çeker. Ne var ki Kerem Aslı'nın dizinden kalkmamak için 32 dişini aynı anda çektirir. Sonra Keşiş bu sefer kızını Halep'e kaçırır. Kerem ile Aslı'nın öyküsü mutlu sona erişemeden biter. Bizde yapacağımız heykelde diş çekme olayını resmederek bu hikayeyi yaşatacağız." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri