doğudan'ın 9'uncu sayısı çıktı

Dogu Konferansi Dernegi'nin yayın organı olan doğudan dergisinin 9'uncu sayısı çıktı. Sayı editörlüğünü Edip Bekaroglu'nun yürüttüğü 9'uncu sayının dosyası, "Dogu'dan Turkiye'ye Bakışlar" başlığını taşıyor.

Dosyada, Arap dunyasından ve İran'dan entelektüeller ile gerçeklestirien bir soruşturma ve çeşitli yazılar yer alıyor. Sorusturmada Nadia Mustafa, Kaveh Bayat, Mustafa El-Labbad, Pakinam El-Sharkawy, Paul Halife, Kemal Habib, Abdul Nabi İsstaif, Muhammed Nureddin ve Husam Tammam Dogu halklarinin Turkiye'ye nasil baktigini tartisiyor. Dosyada ayrica Irfan Ahmad ile "Hindistan Muslumanlarinin Osmanli ve Turkiye Algisi" uzerine yapilmis bir roportaja yer veriliyor. Muhammed Nurettin'in "Turk-Arap Iliskilerindeki Degismeler", Fuad El Said'in "Turkiye'deki AKP Deneyimine Islamci Araplarin Bakisi" ve Mustafa El Labbad'in "Araplarin Gozunden Turkiye" baslikli yazilari da okuyucuya sunuluyor.
 
dogudan Hrant Dink'e özel dosya
Dogu Konferansi Hareketinin icinden cikan dogudan dergisi, hareketin onculerinden Hrant Dink'i unutmadi. Derginin 9'uncu sayisinda Hrant Dink ile birlikte Dogu Konferansi Hareketi icinde yer alan aydinlar, Hrant Dink'i ve Hrant Dink ile olan ani ve deneyimlerini kaleme aldi. Dergide Can Dundar, Mehmet Bekaroglu, Aydin Cubukcu, Yildiz Ramazanoglu, Leyla Ipekci, Ayse Bohurler, Sinasi Haznedar, Ihsan Aktas, Mehmet Dogan ve Mete Cubukcu'nun Hrant Dink ile ilgili yazilari yer aldi. Ayrica Hrant Dink'in Dogu Konferansi Hareketi uzerine kaleme aldigi "Buyrun Yoldas Olalim" baslikli yazisi da dogudan sayfalarindan okuyucuya yeniden ulasti. 
 
Derginin gundemi zengin
Derginin arastirma-yorum bolumunde Ayse Hur'un Filistin sorunu, Mahmut Mamdani'nin ise Darfur sorununa iliskin yazilari yer aldi. Portre bolumunde, Besim Altunoz Albay Nasir'i, Onder Cetin ise Aliya İzzetbegovic'i kaleme alirken, kitabiyat bolumunde Selcuk Baymaz, Kral Abdullah'in "Biz Osmanli'ya Neden İsyan Ettik?" isimli kitabini tanitti. Derginin kultur-sanat bolumunde Seven Agir'in Arap ulkelerindeki Turk dizilerine olan ilgiyi elen yazisinin yani sira Ozge Uluskaradag'in "Kaplumbagalar da Ucar" filmi uzerine yaptigi degerlendirme yazisi yayinlandi. Derginin gundem yazilarinda Mehmet Bekaroglu, Turkiye ve Dunya gundemindeki son gelismeleri degerlendirirken, Koray Buyuktuncer ile Cem Somel, Lubnan'in baskenti Beyrut'ta 16-18 Ocak 2009'da gerceklestirilen Uluslararasi Beyrut Forumu uzerine gozlemlerini yazdi. Dergi, Uluslararasi Beyrut Forumu'nun sonuc bildirgesini de yayinladi. Dogudan dergisinin 9'uncu sayisinda Kuba Cumhuriyeti'nin Ankara Buyukelcisi Ernesto Gomez Abascal'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'la yaptigi bir roportaja da yer verildi.
 
Bir sonraki dosya konusu Kurt sorunu
İki ayda bir yayinlanan, genel yayin yonetmenligini Cem Somel'in yuruttugu dogudan dergisinin bir onceki sayisinda, Israil sorunu masaya yatirilmisti. Derginin bir sonraki sayisinin dosya konusu ise Kurt sorunu olacak.  
 
Iletisim icin:
Dogu Konferansi Dernegi
Kizilirmak Sok. 39/4 Kizilay-ANKARA
Tel: (312) 417 00 93
E mail: dogudandergisi@gmail.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri