Gazanfer Özcan son yolculuğuna ugurlanıyor

Türk tiyatrosunun büyük ustası Gazanfer Özcan son yolculuğuna uğurlanıyor. Gazanfer Özcan için ilk tören Kadıköy'de Şehir Tiyatroları Haldun Taner Sahnesi'nde yapılıyor.

Tedavi gördüğü hastanede vefat eden tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan için Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde tören düzenlendi. 

Törende, çok üzgün oldukları gözlenen Gazanfer Özcan'ın eşi Gönül Ülkü Özcan, kızı Fulya Ündüz, torunu Tarık Ündüz ve damadı Gazanfer Ündüz taziyeleri kabul etti. 

Tören süresince Gönül Ülkü Özcan'ı önceki evliliğinden oğlu Kılıç Işılay ve torunu Sinan Işılay yalnız bırakmadı. 

Türk bayrağına sarılı Özcan'ın tabutunun tiyatro sahnesindeki katafalka konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu. 

Tiyatro sanatçısı Aliye Uzunatak, Gazanfer Özcan'ın öz geçmişini, Perihan Savaş ise filmografisini okudu. 

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya törende yaptığı konuşmada, küçük sahnelerin büyük sanatçılarla ve onların arayışlarıyla dolduğunu ifade ederek, sahnenin bugün sevinç, coşku, heyecanlara değil, büyük bir yitirilişe sahne olduğunu söyledi. 

Şair Cemal Süreyya'nın ''Her ölüm erken ölümdür'' sözünü anımsatan Alkaya, ''Ama eğer yerine bir ekolün yok oluşundan başka hiçbir cümle koyamayacağımız bir sanatçının ölümü ise çok daha erken ölümdür. Acımızı sükunetle, sadelikle paylaşıyoruz. Ailesine baş sağlığı diliyorum'' dedi. 

Orhan Alkaya, Gazanfer Özcan'ın hayat hikayesini bilen herkesin, ''bu ülkede tiyatro sanatçısının yaşadığı acıyı'', ''yaşadığı acıyı feda edilişin bir hayat karşılığı olduğunu'' bileceğini vurgulayarak, ''Söylenecek çok şey var ama susuyorum. Son ana kadar çalışan, oyunculuğunu son ana kadar sürdüren Özcan, giderken de bize çok şey söyledi. Başımız sağolsun. Büyük usta seni çok sevdik'' diye konuştu. 

Özcan anısına bir adet yanan mumu sahneye getirerek, diğer mumlar arasına koyan Tiyatro Sanatçı Gencay Gürün de Gazanfer Özcan'ın en önemli tiyatro sanatçısı olduğunu, onun İstanbul'un klasik komedi stilinin son temsilcisi olduğunu söyledi. 

Gürün, şöyle konuştu: 

''Biz onlarla büyüdük. Gazanfer bey, son temsilci olarak bizi terk etti. Ankara'da oturduğum dönemde bile oyunlarını görmek için İstanbul'a gelirdim. Büyük bir zevk, sıcaklık ve sevgi duygusuyla ayrılırdım. Etrafına sevgi ve sıcaklık saçardı. Onu görmek, konuşmak mutluluk verirdi. Türkiye, bu çapta bir sanatçıyı kolay bulamayacak. Bir dönemin temsilcisiydi.'' 

Gürün, bir tiyatro sahnesine Gazanfer Özcan adının verilmesini önerdi. 
   
-TORUNU GÖZYAŞLARINI TUTAMADI 
   
Törende Özcan'ın ailesi adına torunu Tarık Ündüz konuşma yaptı. Ündüz, gözyaşlarını tutamayarak yaptığı konuşmada, duygularını şöyle dile getirdi: 

''Öncelikle buraya gelen herkese ailem adına teşekkür ediyorum, eksik olmayın. Biliyorum bizlerle beraber burada izliyor. O yüzden çok üzüldüğümü de belli etmek istemiyorum. Aile olarak bir parçamız bizden alındı. Bugünden itibaren yarım yok. Yarımı, annemle, babamla, anneannemle sizlerle dolduracağım. Oyuncu kişiliğinden önce, inanılmaz bir dede olduğu için inanılmaz dede-torun ilişkisi yaşatığı için ona çok teşekkür ediyorum. Çok iyi bir eş, çok iyi bir baba ama inanılmaz bir dedeydi. Yarım yok, sağ olun var olun.'' 
   
-RUTKAY AZİZ- 
   
Tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz de son 3 yıldır Avrupa Yakası adlı dizide Gazanfer Özcan ile birlikte oynama onuruna eriştiğini belirterek, sette, sürekli özel tiyatroyu ve sorunlarını konuştuklarını anlattı. Uğur Mumcu'nun, ''Bu özel sektörde, özel tiyatroların ayrı bir özelliği vardır'' dediğini anımsatan Aziz, Gazanfer Özcan'ın her özel tiyatro sahibi gibi tiyatronun tartışılmaz ve vazgeçilmez bir emekçisi olduğunu söyledi. Aziz, şunları kaydetti: 

''Bu ülkenin her emekçisi gibi o da ödüllerini, alkışlarını aldı. Bir o kadar da acılar ve hüzünler yaşadı. Onunla birlikte onun zarifliğinde, üslubunda, anlayışında, tiyatro sahneleri bir döneme perdesini kapatmıştır. Bunu Maliye Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı düşünecektir. Böylesine nadir çiçek olan insanlar, ender yetişiyorlar. Her ne kadar Türkiye toprakları için bereketli topraklar deseler de zaman zaman o bereketli toprakları, gerçek anlamda bereketli kılmak adına, nadir çiçekleri koruma ve kollama altına almakla yükümlüyüz. 

Bundan 2 yıl önce özel tiyatroları değerlendirme kurulu komik rakamları dağıtırken Gazanfer Özcan'ın maliyeye olan vergi borcu nedeniyle 50 bin TL'yi vermemiştir. Sen kime neyi vermiyorsun? Buradan o değerli kurula sesleniyorum, özellikle sen sahip çıkacaksın. Gazanfer Özcan Tiyatrosu'na sahip çıkacaksın. Bitti o tiyatro yok, bu anlamda çok acı çekiyorum. Bu Gazanfer Özcan'ın değil, Türkiye'nin sorunudur. Bütün rollerini güzel oynadı. Bu rolü ne yazık ki başarısızdı. Biz onu alkışlarla ölümsüzlüğe yolluyoruz, ışıklar içinde yatsın.'' 

Törende daha sonra din görevlisi eşliğinde dua okundu. Tören, katılanların Gazanfer Özcan'ın naaşı önünden saygı geçişi yapmasıyla sona erdi. 

Özcan'ın naaşı daha sonra alkışlar eşliğinde cenaze arabasına konularak, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'ne götürüldü. 

Tiyatrodaki törene, Müşfik Kenter, Suna Keskin, Ahmet Uğurlu, Ali Sunal, Avrupa Yakası dizisinin oyuncularından Hale Can Eroğlu, Yavuz Seçkin, Ata Demirer, Süheyl ve Behzat Uygur, Sinan Çetin, Nedret Güvenç, Zihni Göktay, Nisa Serezli'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı da katıldı.AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri