Ukrayna'da Türkçe Olimpiyatları coşkusu

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Ukrayna elemeleri başladı. Organizasyonunu Ukrayna Eğitim Bakanlığı, Şevçenko Üniversitesi ve Uluslar arası Meridyen Eğitim Kurumu tarafından yapılan ülke çapındaki Türkçe olimpiyatına 24 farklı eğitim kurumundan 10 ka

Ukrayna elemelerinin açılışı töreni Türk girişimcileri tarafında Ukrayna'da açılan Uluslararası Meridyen Okulu'nda gerçekleşti. Türkçe Olimpiyatı Ukrayna Elemelerini yerinde takip etmek için Türkiye'den gelen heyet okul öğrencileri tarafından geleneksel ekmek, tuz ve kırmızı güllerle karşılandı. Ülke genelinden çeşitli lise, enstitü ve üniversitelerde Türkçe eğitimi alan 165 öğrencinin katıldığı açılış töreninde Olimpiyat Komitesi ve Türkçe sevdalıları tanıma imkanı buldu. 

Ukrayna Elemeleri açılış konuşmasını Uluslararası Türkçe Olimpiyatı Tertip Heyeti Üyesi Hüseyin Erdem yaptı. Hüseyin Erdem konuşmasında, "Dünyanın dört bir tarafında Türkçenin öğretilmesi ve Türkçe eğitim yapılması konusunda gayret eden arkadaşlarımızın gayretlerini boşa çıkarmayan ülkelerde yapılan elemelerde ve Türkiye'de yapılan elemelerde başarı ile Türkçe öğrenen ve öğrendiklerini sergileyen öğrencilere candan teşekkür ediyorum." dedi. 

Diyalog Avrasya Platformu Eş Başkanı Harun Tokak ise, "Bildiğiniz gibi burada başarılı olan arkadaşlarınız Türkiye'ye geliyorlar ve 10 gün boyunca orada bu sene itibariyle 115 ülkeden dilleri, dinleri ve renkleri farklı insanlar bir dil etrafında bir çerçevesinde birbirleriyle 10 gün boyunca konuşuyorlar, anlaşıyorlar, koklaşıyorlar oyunlar oynuyorlar arkadaşlık kuruyorlar. Dolayısıyla Sibirya'dan Güney Afrika'nın en ucundaki Şili'ye kader arkadaşlıklar kuruluyor. Dünyada böyle bir şey yok Guiness Rekorlar kitabına girdi." şeklinde konuştu. 

Olimpiyata katılmak için Türkiye'den eşi Gülcan Bostancı ve Kızı Zeynep Bostancı ile birlikte Kiev'e gelen Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Naci Bostancı ise olimpiyatın Türkiye'de bıraktığı etkiler üzerinde durdu. Naci Bostancı konuşmasını, "İnsanlar Türkçe olimpiyatları finalini izlemeye gelirlerken son derece duygulanırlar bazıları yanlarında mendilleriyle gelirler. Onların ağlamalarının sebebi dünyanın her tarafından gelen insanların Türkçe şarkı söylemeleri Türkçe şiir okumaları değildir. Dünyanın her tarafından çocuk saflığı ve temizliğiyle gelip dünya barışı, çiçeği gibi açmalarıdır. Onların ağlamaları büyüklerin dünyası ile çocukların dünyası arasındaki farkı görmelerindendir. Ümit ederim ki, bir çocuk kalbi dünyanın geleceğine de egemen olur." şeklinde tamamladı.

Meridyen Eğitim Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güler ise, "Bir yılın emeğini kaydettik. Hepinize hayat boyu başarılar diliyorum." dedi.

Olimpiyatların açılışının ardından Ukrayna elemelerine başlanıldı. 10 farklı kategoride 12-21 yaş aralığında 165 öğrenci toplam 37 kişilik bir jüri önünde ter döktü. Yarışmaların en renkli görüntüleri yine şarkı elemelerinde yaşandı. Ukraynalı çocuklar profesyonel sanatçıları aratmayacak derece kabiliyetlerini sergiledi. 

Türkçe olimpiyatlarına bir Türkü gözü ile baktığını ifade Harun Tokak'ın açılış konuşmasında Çanakkale savaşına değinmiş ve Çanakkale'de türkü söyleyen bir gencin hikayesini anlatmıştı. Ukrayna'nın güneyinden Karadeniz kenarındaki Herson Bölgesinden gelen öğrencilerin bir Çanakkale türküsü söylemesi duygulu anlar oluşturdu. 










(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri