Taksim Cumhuriyet Anıtı restore edilecek

Taksim Cumhuriyet Anıtı, bronz heykelleri üzerinde yoğun korozyon, taş kaide yüzeyinde kir tabakası, ince kılcal çatlaklar ve yüzeyde kopmalar nedeniyle restore edilecek.

İtalyan Heykeltıraş Pietro Conanico tarafından 81 yıl önce yapılan Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın restorasyon maliyeti İstanbul İl Özel İdaresi tarafından karşılanacak.Anıt restorasyonu, özellikle Avrupa Kültür Başkenti 2010 yılı hazırlıkları kapsamında ele alınıyor. Restorasyonun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na yetiştirilmesi hedefleniyor.

İstanbul'un en gözde ve halka açık meydanı olan Taksim Meydanı'nda gerçekleşecek olan restorasyon, ihale sürecinin ardından özel bir iskele ve dış cephe hazırlığı tamamlandıktan sonra başlayacak. 150 bin TL kaynak ayrılan Taksim Cumhuriyet Anıtı restorasyonunda yapılacak işlerden bazıları şunlar: "Renkli olan mermer taşın yüzeyinde ki kir oluşumları, taşın rengini soldurmayacak bir şekilde temizlenecek. Bronz heykellerin mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizliği yapılarak, yüzeyi tekrar korozyona uğramaması için koruyucu malzeme ile önlem alınacak. Çalışmalarda mevcut taşların özgün malzemesine uygun harç kullanılacak. Mevcut çatlaklar, akrilik esaslı malzeme ve yöntemiyle giderilecek. Ve anıtın mevcut kurşun kaplaması yenilenecek."

Cumhuriyet'i simgelemek amacıyla dönemin İstanbul Milletvekili Hakkı Şinasi Paşa başkanlığında, 1925 yılında kurulan komisyonun yaptığı çalışmalar anıt için atılan ilk adımlar oldu. Komisyon, İtalyan Heykeltıraş Pietro Canonica ile bağlantı kurarak, anıtın yapılması teklifinde bulundu. Halkın maddi yardımları ile yapılan Taksim Cumhuriyet Anıtı, İtalyan Heykeltıraş Pietro Canonica tarafından 2.5 yılda tamamlandı. İstanbul'a vapur yolculuğu ile ulaşan anıt, 23 günlük bir çalışma sonrası mevcut yerine monte edilebildi. Anıt, daha sonra 8 Ağustos 1928 tarihinde özel bir törenle açıldı. Anıt anlatımında, bir yüzü Kurtuluş Savaşı'nı simgelerken, diğer yüzünde "Cumhuriyet Türkiyesi"nin simgelenmesi amaçlandı.
(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri