Türkçe Olimpiyatları'nın Ukrayna elemeleri

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, 7'nci Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Ukrayna Finali töreninde yüzlerce Türkçe sevdalısı bir araya geldi. Ülkenin en prestijli eğitim kurumu Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversite'sinde gerçekleşen törende dereceye giren öğre

Türkçe Olimpiyatları Ukrayna Finali, Ukrayna Eğitim Bakanlığı, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi ve Uluslararası Meridyen Eğitim Kurumu tarafından organize edildi. Türkçe olimpiyatlarında 10 farklı kategoride yarışan 178 öğrenci içerisinden dereceye girenler muhteşem bir törenle ödüllerini aldı. 

Ödül töreninin açılış konuşmasını Şevçenko Üniversitesi'nin Filoloji Enstitüsü Türkoloji Bölüm Başkanı Volodimır Pidvoynıy yaptı. Ukrayna elemeleri hakkında bilgi veren Pidvoynıy, "Bu seneki Türkçe Olimpiyatlarına Türkçe eğitim veren 24 farklı lise, enstitü ve üniversiteden 178 öğrenci katıldı. Türkolog, Şarkiyatçı ve Türkçe öğretim görevlilerinden oluşan 37 kişilik jüri ekibimiz 10 farklı kategoride en iyi öğrencileri seçti." dedi. 

Ukrayna ve Türkiye milli marşlarının okunması akabinde Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Erdoğan İşcan davetlilere ve olimpiyata katılan öğrencilere hitap etti. Günümüz dünyasında yabancı dil öğrenmenin önemine vurgu yapan İşcan, komşu ülkelerin dilini öğrenmenin daha da önemli olduğunu belirtti. Komşu ve dost Türkiye ve Ukrayna'nın aralarındaki işbirliğinin güçlü olduğunu dile getiren İşcan, "Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, bu süreçte önemli bir işlev yerine getiriyor. Meridyen Okuluna ve katkıda bulunan diğer tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum." şeklinde sözlerini tamamladı. 

Törende yapılan çeşitli gösterilerin ardından Türkçe Olimpiyatları Ukrayna elemelerinde dereceye girenlere ödülleri verildi. Dereceye giren öğrencilere ödüllerini Kiev İl Eğitim Müdürü Lilya Grıneviç, Öğretmen Hizmetleri ve Sosyal İşler Daire Başkanı Fahrettin Kavşut, Türkiye-Ukrayna İşadamları Derneği Başkanı Ercan Bekar, Ukrayna'nın dünya çapında tanınan milli şairi, Ukrayna-Dünya Koordinasyonu Derneği ve Ukrayna Aydınları Kongresi Başkanı İvan Draç, Türkiye'den gelerek törene katılan gazeteci yazar Mehmet Altan, Diyalog Avrasya Platformu Eş Başkanı Harun Tokak verdi. 

Türkçe olimpiyatlarının en popüler kategorilerinden şarkı yarışmasında biriciliği Uluslararası Meridyen Okulu 8. Sınıf öğrencisi Katerina Grişçenko kazandı. Şiir kategorisinde ise birinciliği Kiev Doğu Dünyası Üniversitesi öğrencisi Anna Holostenko aldı.

Grişçenko'ya ödülünü veren Türkiye-Ukrayna İşadamları Derneği Başkanı Bekar, "Türk dilinin gün geçtikçe yaygınlaşması Türkiye ile diğer ülkeler arasında sosyal ve ekonomik ilişkilere büyük katkı sağlayacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Olimpiyata katılmak için Türkiye'den eşi Gülcan Bostancı ve Kızı Zeynep Bostancı ile 

Kiev'e gelen Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Naci Bostancı ise Ukrayna'ya ikinci defa geldiğini söyleyerek, "Bu şehrin bu ülkenin taşı toprağı insanı edebiyatçı ve sanatçı kılar." şeklinde görüşünü aktardı.

Ukrayna Finali'nin düzenlenmesine sponsor olanların ödülleriyse Uluslararası Türkçe Derneği Türkçe Olimpiyatları tertip heyet üyesi Hüseyin Erdem tarafından takdim edildi. Erdem konuşmasında bu organizasyonda görünmeyen kahramanların, öğretmenlerin ve sponsorların olduğunu ifade ederek, emeklerinden dolayı teşekkür etti. 

Final akşamında Cihan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Büyükelçi İşcan, "Ukrayna ve Türkiye ilişkileri ikili ve bölgesel olarak çok boyutlu ve uzun dönemlidir. Siyasi diyalog düzenlidir. Ekonomi ve ticari ilişkiler güçlenmektedir. Savunma, güvenlik ve enerji alanında işbirliğimiz yaygınlaşıyor. Her alandaki ilişkilerimizin geleceğe dönük olarak gelişme potansiyeli büyük. Her iki ülke de Avrupa ve Atlantik kurumlarıyla bütünleşmeyi hedeflemektedir. Türkiye NATO üyesidir ve bu birliğe üye olmak isteyen Ukrayna'yı desteklemektedir. Bütün bunları göz önüne aldığımızda Türkçe olimpiyatları genel süreç içinde önemli bir işlevi yerine getiriyor. İkili bölgesel ilişkilerin gelişmesindeki ihtiyaç duyulan dil aracının çözülmesinde önemli bir işlemi başarı ile yerine getirdiğini görüyorum. Bunun gelişerek süreceğine inanıyorum." şeklinde değerlendirdi.

Şevçenko Üniversitesi Tarih profesörü Volodımır Sergiyçuk ise Ukraynalı gençlerin Türkçe öğrenmeleri onlar için bir zenginlik olmakla birlikte iki ülkenin dostluk ilişkilerini güçlendirecek çok önemli bir unsur olduğunu ifade etti. 


(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri