"One Minute"ten sonra "Doğu Sergisi"

İsviçre'de Doğu'nun gizemli yüzünü yansıtan sergi açılıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son Davos Zirvesi'ndeki, "One Minute" çıkışının yankıları devam eden İsviçre'de şimdi de Doğu Sergisi açılıyor. 

İsviçre'nin başkenti Bern'de 28 Şubat'ta açılacak, "Rüya ve Gerçekler" adlı Orient Sergisi'nin hazırlıkları tamamlandı. İsviçre basını Paul Klee Merkezi'ndeki sergiyle ilgili haberlerinde, "Doğunun gizemli dünyası ayağımıza geliyor" cümlelerine yer verdi. Aynı haberlerde 15. Yüzyılda Venedik'ten İstanbul'a Doğu Kültürü'nü yerinde görmek için aralarında ressamların da bulunduğu çok sayıda sanatçının günler süren yolculuklar yaptığına dikkat çekildi. İsviçre gazeteleri yüzyıllardır Doğu Kültürü'nün sanatçıları kendine çeken bir yönü olduğuna vurgu yaptı. 

10. ve 20. Yüyyıl arasındaki sürede İslam kültürünün önemli bir coğrafyada insanlığa önemli kültür birikimleri sunduğuna dikkat çeken İsviçre gazeteleri, dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1480 yılında ressam Bellini'yi İstanbul'a davet ederek yağlı boyadan portresini çizdirdiğini hatırlattı.

1914 yılında ressam arkadaşı Moillet ile birlikte Tunus'a bir gezi düzenleyen Paul Klee, o günlerde gördüklerini kara kalem çalışması olarak Batı'ya taşıdı. 

Doğu kültürünü Batı'ya taşıyan sanatçı ve ressamlar arasında Avrupa'da adları en çok bilinenler August Macke, Louis Moillet, Henri Matisse, Wassily Kandinsky, Max Slevogt ve Gabriele Münter. 

28 Şubat'ta İsviçre'nin başkenti Bern'de ziyarete açılacak Orient Sergisi 24 Mayıs'a kadar gezilebilecek.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri