Aytmatov Bişkek'te anılıyor  

Dünyaca ünlü Kırgız yazar Aytmatov Bişkek'teki forumda anılıyor  

Geçtiğimiz yıl vefat eden dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te organize ettiği forumda anılıyor. Aytmatov'un ölümünün birinci yılına yönelik organize edilen "Aytamatov ve Modernizm" adlı uluslararası forumuna dünyanın birçok ülkesinden şairi sevenler katılıyor. 

Bişkek'te düzenlenen foruma bilim, kültür, sanat, eğitim, kamu dernekleri temsilcilerinin yanı sıra BDT üyesi ülkelerin Bişkek Büyükelçilikleri de katılıyor. Forum BDT, Devletlerarası Yardımlaşma ve İşbirliği Fonu ile Kırgızistan Kültür Bakanlığı tarafından ortak düzenlendi. Foruma Aytmatov'un eşi Mayram Aytmatova, erkek kardeşi İlgiz Aytmaov ve oğlu Eldar Aytmatov da hazır bulundu. Forumda ayrıca BDT ülkelerinin kültür mirasının korunması, yazar ve okur ilişkisinin geliştirilmesi konuları da ele alınacak. 

Cihan'a açıklamada bulunan İlgiz Aytmatov yazarın küçüklüğünden söz ederek, "Aytmatov dinlemeyi de, yazmayı da çok severdi. Küçükken annemizin okuduğu masalları hep merakla dinlerdi." diye çocukluk hatırasını paylaştı. 

Roza Aytmatova ise Aytmatov'suz günlerin zor geçtiğini ifade ederek, "Onu aramızda göremeyince çok üzülüyorum, bazen ağlıyorum ancak böyle forumların devamlı düzenlenmesi ile Aytamatov'u kalbimizde yaşatabiliyoruz." şeklinde konuştu. 

Forum çerçevesinde yapılan basın toplantısında konuşma yapan Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev hükümet olarak Aytmatov'un anısına programlar düzenlediklerini söyledi. Ayrıca geçtiğimiz yıl başlatılan "Aytmatov yılı" etkinliklerinin Mayıs ayında yapılacak görkemli tören ile sona ereceğini de ifade etti. Rayev, Kırgızistan'ın İsik Göl bölgesindeki Aalam - Ordo Kültür Merkezinde düzenlenecek törene Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağını duyurdu. 

Foruma Türkiye'den katılan Diyalog Avrasya Platformu Eş Başkanı Harun Tokak ise konuşmasında, "Cengiz Aytmatov eserlerinde anlattığı "Atsız oğlan" artık dünyanın her yerine yayıldığı. Yazarın hayali gerçeğe dönüştü." diye konuştu. 



(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri