Sedat Umran dostlarıyla buluştu

Türk şiirinin yaşayan değerli isimlerinden Sedat Umran, adına düzenlenen saygı gecesinde dostlarıyla hasret giderdi. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) ile Üsküdar Belediyesi’nin birlikte Altunizade Kültür Merkezi’nde dü

Yusuf Dursun ve Bestami Yazgan’ın sunduğu ve Mehmet Nuri Yardım’ın da konuşmacı olarak katıldığı programda Sedat Umran şiirlerini okudu ve sanat anlayışını anlattı. Soru-cevap şeklinde geçen program sırasında Umran, şiire başlayış yıllarını, yaşadığı dönem içinde tanıştığı şairleri dile getirdi, Mazlum Kenan Köstekçi ve Vehbi Kızılgün gibi unutulmuş şairleri hatırlattı. Özellikle şiirde onu teşvik eden Nihad Sâmi Banarlı’dan ve takdir ettiği şair Ziya Osman Saba’dan geniş bir şekilde bahseden Umran, şiirin iç derinliği ve metafizik özellikleri olması gerektiğini vurguladı. 800 civarında yazdığı şiir arasında 70-80 tanesinin kalıcı olabileceğini ifade eden Sedat Umran, sevilen şiirlerinden “Leke”, “Gül’e Şiirler”, “Paspas”, “Meşaleler”, “Gittin Taş Atarak Denizlerime”, “Kubbeler ve Aksisedaları”ı okudu. Sedat Umran’ın bazı şiirlerini de Yusuf Dursun ve Bestami Yazgan seslendirdi. Programın ikinci kısmında geceye dinleyici olarak katılan Beşir Ayvazoğlu, Memduh Cumhur, İkbal Kaynar, Ali Hakkoymaz, İlhan Şenel, Yusuf Bilge ve diğer dostları ile Sanatalemi.net yazarları da Sedat Umran’a dâir düşüncelerini ve hâtıralarını naklettiler.

Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Bey Lisesi öğrencilerinden Sedef Öz ve Emineefe Türk de sanatkârın şiirlerinden üçünü seslendirdiler. 

Programa katılanlar toplu hâtıra fotoğrafları çektirdiler. Daha sonra dinleyicilere şairin ilk şiir kitabı Meşaleler ile İkbal Kaynar’ın hazırladığı Şiire Adanmış Bir Ömür Sedat Umran kitapları armağan edildi. Umran ve Kaynar okuyucularına kitaplarını imzaladılar.

(Sanatalemi)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri