Baykal, paylaşılamayan Kolbastı'ya sahip çıktı (MİZAH)

Trabzonlular, Giresunlular, Romanlar derken son günlerin gözde oyunu 'Kolbastı’ya CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da sahip çıktı. Ancak Baykal’ın tezi oldukça inandırıcıydı. Bakalım Baykal ne demiş, tezini nasıl desteklemiş? Arkadaşımız Tekin H

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal “kolbastı'yı kimse sahiplenmesin. Zira bu oyun tamamen partimizin eseridir, bizimdir” dedi.

Ankara’da Parti Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Baykal, basın mensuplarının şaşkın bakışları arasında yaptığı bomba gibi açıklamalarla yine gündemi belirledi. Miting yapmadığı bir gün olmasına rağmen boşluğu “kolbastı” açıklamasıyla çok iyi dolduran Baykal sözlerini şöyle sürdürdü;

Şeflik dönemi baskısı olmasaydı…

“Biliyorsunuz 40’lı yıllar ‘Tek Parti Dönemi-Şeflik Dönemi’ diye adlandırılan CHP’nin tek başına iktidarda olduğu ve rahmetli İnönü’nün de Cumhurbaşkanı olduğu dönemdir. Bu yıllar yokluk, vergi, baskı ve zulüm dönemidir. İnsanlar yiyecek ekmek bulamazlarken köylerini basan jandarmalara vergi ödemek zorundalardı. Ayrıca Kur’an öğrenen insanlar ve çarşaflı hanımlar baskı altındaydılar. Köyler ve mahalleler sık sık basılarak Kur'an öğrenenler içeri atılırdı.

Sadece dindarlar değil işret alemlerine meraklı olanlar, kumar ve içki tutkunları, kadın oynatanlar da baskı altındaydı. Gizli yapılan bu alemler, jandarma yani kolluk kuvvetlerince zaman zaman basılır, yakalananlar cezalandırılırdı. İşte ‘kolbastı’ deyimi ve oyunu buradan gelmektedir. Kolluk kuvvetleri basarken insanların telaşla kaçışmaları, oyun kağıtlarını, içki ve mezeleri saklarken yaptıkları hareketler, Kolbastı oyununun ana figürlerini oluşturmuştur. Zaten ‘Dereboyu kavaklar’ türküsünün sözleri arasında yer alan ‘kalk gidelim sevdiğim devriyeler basmadan’ ve ‘biz korkmayız jandarmadan’ cümleleri tezimizi doğrulamaktadır.
Kısacası ‘kolbastı’ partimizin başta olduğu Şeflik Döneminin baskıcı uygulamalarının hatırasıdır. CHP olmasaydı jandarma baskısı olmazdı. Jandarma yani kolluk kuvvetleri basmasaydı ‘kolbastı’ da olmazdı. İyi ki kolluk bastı, sayemizde moda oldun kolbastı”

Altıok Kolbastı Grubu

Baykal basın toplantısının sonunda seçime kadar yapılacak parti miting ve toplantılarında artık ‘kolbastı’yı çalıp kitleleri coşturacaklarını ve bu oyunu CHP’yle özdeşleştireceklerini sözlerine ekledi. CHP lideri, bunun için partili gençler arasından bir ekip oluşturarak 'Altıok Kolbastı Grubu'nu oluşturduklarını kaydetti.
Bu inandırıcı açıklamalar karşısında küçük dillerini yutacak hale gelen basın mensupları ise “valla, pes doğrusu sayın Baykal, sen dünya durdukça CHP’nin başında kal. Bu oyunu bile oldukça inandırıcı açıklamalarla sahiplendin ya, helal olsun sana!” yorumunu yaptılar.

Rıfat Yörük/Habervaktim.com/Mizah

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri