"Kolbastı oyunu incelenmeli"

Kayseri Kültür ve Turizm Müdürü Taymuş: Kolbastı oyunu halk bilimcilerce incelenmeli

Karadeniz'de ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde etkisini gösteren kolbastı oyununun Türk kültürüyle özdeşleştirilebilmesi için uzman bir ekip kurularak inceleme altına alınması gerektiği belirtildi.

Kayseri Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, kolbastı rüzgarının yavaş yavaş Türkiye'yi sardığını ancak insanların bir anda bu rüzgara kapılmasının doğru olmadığını savundu. 

Türk halk oyunlarının yüzyılladır süregeldiğini ve her birinin ayrı anlamlar taşıdığını belirten Taymuş, "İlk bakışta Anadolu ve batı kültüründen alıntı yapıldığı düşünülen kolbastının bir anda Türk kültürüyle ilişkilendirilmesi ve benimsenmesi doğru değil. Halk bilimciler tarafından incelendikten sonra oyunun özümsenmesi gerekir. Göze hoş gelen ve eğlenceli bir oyun olması kolbastının Türk kültürüyle ilişkilendirilmesi anlamına gelmez." dedi.

Anadolu'da yüzyıllardır oynanan ve küçük büyük herkes tarafından kabul gören zeybek, kılıç kalkan, horon, folklor gibi halk oyunlarının kendilerine özgü stil ve giyim tarzlarının da olduğunu kaydeden Taymuş, nasıl ve nerede ortaya çıktığı bile net olarak bilinmeyen bir oyunun hemen Türk kültürüne mal edilmesinin yanlış olduğunu vurguladı. 

Beğenen ve oynayan kişilerin olabileceğini belirten Taymuş, şunları söyledi: "Türk halk oyunlarında önemli olan esas, bir anlam içeriğinin olması ve Türkiye'de yaşayan her kesimden kabul görmesidir. Bir zeybek oyunu veya horon, oynandığı zaman o yöreden olsun veya olmasın herkes beğeniyle izleyebiliyor. Ancak kolbastı daha çok gençler arasında rağbet gören bir oyun stili olarak ortaya çıktı. Gerek stili, gerekse giyim tarzıyla çok fazla Türk örf ve adetlerini yansıtmıyor. Bir rüzgar olarak gelip geçebilir. O nedenle bu oyunun akımına kapılmamak gerekiyor. Anadolu'da sergilenmesi ve reklamı yapılması gereken çok daha değerli ve anlamlı oyunlarımız var. Gündeme getirilip oynanması gerekiyorsa bu oyunların oynanması ve dillendirilmesi daha uygun olacaktır." 

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri