Yaşlılar ilgiye muhtaç

İhmal ve istismar, yaşlılık döneminde yaşanan önemli sorunlar

Ayrımcılık, ihmal ve istismar, yaşlılık döneminde yaşanan önemli sorunlar arasında yer alıyor. 

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, bireyler uzun yaşasalar bile, yaşadıkları yılların tamamını sağlıklı ve kaliteli geçiremiyor. 

Yaşlılık döneminin sağlıklı olabilmesi için sadece yaşlılık döneminde alınan önlemler yetmiyor. Bunun için yaşamın çok daha erken dönemlerinde sağlıklı yaşam davranışlarını öğrenmek ve benimsemek gerekiyor. 

Geriatri Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, yaşlılık döneminde kronik hastalıkların görülme sıklığı artıyor. 

Bu hastalıklar, ileri yaşlarda özürlülük ve yetersizlikleri beraberinde getiriyor. Yaşamın son döneminde hastaların, bakıma muhtaç bireylerin ve yaşlıların sağlık hizmetleri açısından farklı gereksinimleri olabiliyor. 

Dünyada "yaşamın sonlanması" sürecinde bakım hizmetleri olarak da tanımlanan bu sürece ilişkin bireyin ve yakın çevresinin desteklenmesi için profesyonel bakış açısıyla etik ve tıbbi yaklaşımlar geliştiriliyor. 

Son dönem bakım hizmetleri, gelişmiş tıp bilgilerini ve klinik becerileri en fazla kullanan hizmetler arasında yer alıyor. Hizmetlerle, ileri yaşlarda tüm bireylerin rahatlıklarını ve işlevselliklerini sürdürmeleri amaçlanıyor.

Bu öncelikli konulara yönelik sosyal politikaların geliştirilmesi için adımların ivedilikle atılması gerektiği vurgulanıyor. 

Günümüzde yaşlanan insan sayısı yılda 8 milyon artarken, 2030 yılında bu artışın yılda 24 milyona ulaşacağı öngörülüyor. 

20. yüzyılda doğum ve ölüm hızlarında görülen dramatik değişiklikler, 21. yüzyıl boyunca dünyanın yaşlanacağının bir göstergesi olarak algılanıyor ve 20. yüzyıl ile birlikte gelişen en önemli kavram "toplumların yaşlanması" olarak görülüyor. 

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada her bir bireyin 65 yaş ve üzeri dönemi yaşama olasılığının eşit olmaması nedeniyle, yaşlılık dönemi ve sonrasındaki yılları yaşayabilmeyi bir ayrıcalık olarak kabul ediyor.

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin 65 yaş ve üzerinde olduğu biliniyor. Sürece hazır olmamalarına bağlı olarak gelecek on yıllarda az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşlılık dönemine ilişkin karmaşık sorunların yaşanması olası olarak görülüyor.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri