El ürünlerini paraya dönüştürecekler

Köylü kadınlar el ürünlerini kooperatif sayesinde paraya dönüştürecek

Antalya'nın Alanya ilçesinde köylü kadınlar el emeği göz nuruyla ürettikleri el işlerini pazarlamak için kooperatif kuruyor. Köy kadınları, bu sayede gelir elde ederek ev ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Alanya Kaymakamlığı tarafından başlatılan 'Üreterek Güçlenen Dim Kadınları Projesi' genişletiliyor. Kaymakamlık, Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteğiyle Alanya'ya bağlı Bıçakçı, Akçatı ve Üzümlü köylerini kapsayan kooperatif kuruyor. Köylü kadınlar ürettikleri nakış, takı tasarımı, iğne oyası, işleme ve kilim dokuma gibi ürünlerini kooperatif çatısı altında toplayarak pazarlama imkanı elde edecek. Kadınlar, ürünlerini hem perakende hem de toptan olarak satabilecek. Tamamı kadınlardan oluşacak olan kooperatifte üyelerden herhangi bir ücret alınmayacak.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, kırsal kesimde yaşayan kadınların da kalkınması için projeler ürettiklerini söyledi. Köylü kadınların meslek sahibi olmaları amacıyla Bıçakçı, Akçatı ve Üzümlü köylerini kapsayan projelerinin tüm hızıyla devam ettiğini anlatan Doğan, proje kapsamında köydeki kadınlara takı tasarımı, el ve kurdele nakışı, örgü işleri, dantel ve dokuma kursu açıldığını ifade etti. Konusunda uzman eğitmenler tarafından kursların haftada 2 gün verildiğinin altını çizen Doğan, istek üzerine kurs süresini uzatacaklarını kaydetti. 

Köylü kadınların kısa sürede üretim aşamasına geçtiklerini aktaran Doğan, şu an için tek sıkıntının ürünlerin pazarlama aşaması olduğuna dikkat çekti. Köylü kadınların el emeği, göz nuru dökerek elde ettikleri ürünlerini pazarlamaları için kooperatif kuracaklarını müjdeleyen Doğan, "Köylü milletin efendisidir. Köylerimize de şehirlerimiz gibi önem vermeliyiz. Köyde yaşayan halkın sıkıntılarını problemlerini çok iyi biliyoruz. Şu anda verilen kurslar sayesinde köylü kadınlarımız birer meslek sahibi oldular. Artık el becerileriyle çeşitli ürünler ortaya çıkarıyorlar. Bu ürünlerin pazarlanması için kooperatif kuracağız. Kooperatif aracılığıyla ürünler paraya dönüşecek. Böylece köylü kadınlarımız para kazanarak, hem kendilerinin hem de çocuklarının ihtiyaçlarını daha rahat karşılayacak. Projeyi zamanla bütün köylere yayacağız." diye konuştu.

E işi yapan köylü kadınlardan Ayşe Yavuz, yapmış oldukları ürünleri satamadıklarını söyledi. Alanya Kaymakamlığı'nın kuracağı kooperatif sayesinde ürünlerini daha kolay satacakları için mutlu olduklarını aktaran Yavuz, "Kısıtlı imkanlarla kent merkezine giderek yapacağımız ürünün malzemelerini alıyoruz. Ürünü tamamladıktan sonra paraya dönüştüremiyoruz. Yeni yapacağımız ürünün malzemelerini alabilmemiz için bitirdiğimiz el işimizi satmamız gerekiyor. Kooperatif sayesinde bu dönüşümün sağlanacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu. 
(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri