2 bin yıllık kayıp köprü

Araştırmacı-Tarihçi Yurtsever: "Ceyhan Nehri üzerinde 2 bin yıllık kayıp antik köprü var"

Araştırmacı-Tarihçi Cezmi Yurtsever, yaptığı araştırmalar sonucu Ceyhan Nehri üzerinde olan Akköprü'yü bulduğunu açıkladı.

Osmanlı arşivinde Kanuni Sultan Süleyman döneminde tutulan Tapu-Tahrir defterlerini çözümleme çalışmaları sırasında Ceyhan nehri üzerinde ana kervan yolunun geçişini sağlayan Akköprü'nün adının geçtiğini söyleyen Yurtsever, "Bahsi geçen Akköprü'yü bulmak ve yazım çalışmalarını sürdürdüğüm Osmaniye tarihi kitabında yer vermek üzere elimde Osmanlı arşivinden aldığım 500 yıllık köy ve mezra isimleri listesi olan defter ile Ceyhan Nehri kıyısında araştırma çalışmaları yaptım. Kesmeburun köyü Tülücüler Mahallesi'nde yaptığım araştırmalarda Ceyhan Nehri kıyısında "Keriz" adı verilen tarihi geçiş yeri harabelerinin bulunduğunu öğrendim. Ceyhan Nehri kıyısında köprü özelliği gösteren tarihi yapının 6 ayağının ayakta ve sapasağlam olduğunu görünce de çok şaşırdım. Adı geçen tarihi yapı hakkında yaptığım incelemede Keriz harabesi olarak bilinen yapının Osmanlı Arşiv defterinde adı geçen Akköprü olduğu görüşüne vardım. Çünkü aynı yer yakınından Çukurova'yı Toros geçitlerinden İç Anadolu'ya bağlayan Akyol geçiyor." dedi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Tapu-Tahrir defterinde adı "Akköprü" olarak kayıtlara geçen tarihi yapının 2 bin yıllık Roma köprüsü olduğunu anlatan Yurtsever, "Akköprü'ye yakın olan Kastabala Antik kenti, su ihtiyacını Ceyhan Nehri'nin doğu kıyısındaki Karagedik yöresinden elde ediyor, köprü üzerinde döşenen su boruları vasıtası ile de su taşınıyor. Kastabala antik kenti Akköprü'den gelen su sayesinde zamanının en parlak şehri özelliğini de kazanmış." diye konuştu.

Akköprü'nün bir dünya harikası olduğunu ifade eden Yurtsever, "Ceyhan Nehri üzerindeki tarihi Akköprü'nün yerleşim mekanı üzerinde yapılan yüzey araştırmalarım sonucu uzunluğu 400 metreyi bulan 15 ayaklı ve yerden yüksekliği de 30 metre'ye yaklaşan kemer köprü özelliğini taşıyor. Köprü üzerinden hem su kanalı geçiyor ve hem de insan ve hayvanların geçmesine uygun olarak yapılmış. Akköprü, Ceyhan nehri üzerindeki Misis Köprüsü'nden daha uzun ve çok fonksiyonlu bir Roma köprüsü özelliğini taşıyor. Köprünün Romalılardan kalan asıl ismi unutulmuş. Üzerinden geçen Akyol adındaki kervan yolu ile bağlantılı olarak Akköprü adı verilmiş. Çukurova'da ve Osmaniye yöresinde 1700'lü yıllarda yaşanan aşiret ve derebey kavgaları dolayısı ile Akköprü'de yıkılarak kendi kaderine terk edilmiş. Ve üstelik ismi de değişerek "işe yaramaz" anlamına gelen "Keriz" adı verilmiş." dedi.

Yurtsever, Osmaniye Valiliği ve Kültür Bakanlığı'nın en kısa zamanda Akköprü'yü koruma altına alarak dünya kamuoyuna tanıtımını yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri