Sigara içen babanın çocuklarında kanser riski

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, "Sigara içen babaların çocuklarında, sigaranın spermler üzerindeki etkisi nedeniyle başta akut lösemi olmak üzere kanser riskinin arttığını gösteren araştırma sonuçları var" dedi.&n

AÜ Onkoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Sigara Savaş Grubu tarafından düzenlenen "Sigara veya Sağlık Sempozyumu"nun açılışında konuşan Prof. Ökten, sigara kullanımının zararlarına ilişkin her geçen gün yeni bulguların ortaya çıktığına dikkat çekti. 

Sigara içenlerin yaklaşık yarısının genç yaşlarda sigaraya bağlı kanserler, kalp damar ve akciğer hastalıklarından dolayı yaşamını yitirdiğine işaret eden Ökten, pasif içicilikten de her yıl binlerce kişinin hastalanarak hayatını kaybettiğini vurguladı. 

Ökten, sigara kullanımının doğrudan ve dolaylı etkilerinin anlatılması ve farkındalığın artırılmasına ilişkin olarak özellikle sağlık çalışanlarına önemli görevler düştüğünü ifade ederek, "Doktor ve hemşirelerin hem kendi sağlıklarını hem ailelerinin sağlığını korumaları hem de topluma örnek oluşturmak için sigara içmemeleri gerekir. Oysa fakültemizde yapılan anketlerde, tıp öğrencilerimizin yüzde 25'inin, hemşirelerin yüzde 50'sinin sigara içtiklerini öğrendik. En kötüsü tıp öğrencilerinin yüzde 50-60'ının sigaraya tıp fakültesine başladıklarını belirledik" diye konuştu. 
   
-NİKOTİN BAĞIMLILIĞI ANNE KARNINDA BAŞLIYOR- 
   
AÜ Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan da, psikiyatrik açıdan sigara bağımlılığına ilişkin yaptığı değerlendirmede, sigara içenlerde "hoşluk" hissi yaratan nikotinin kordon kanı ve anne sütünde varlığını sürdürdüğüne dikkat çekti. "Hamile annelerin sigara içmeye davam etmesi ceninin nikotin etkisine maruz kalması demektir. Bu da bebeğin ileride nikotin bağımlısı haline gelmesinde hazırlayıcı bir zemine yol açmaktadır." diyen Doğan, sigara kullanımına ne denli erken başlanmışsa bırakılmasının da o kadar zor olduğunu vurguladı. 
   
-6 DENEMEDEN SONRA- 
   
AÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Gönüllü ise sigara içen yetişkinlerin yüzde 75'inden fazlasının sigarayı bırakmak istediklerini ve en az yüzde 60'ının bunun için girişimde bulunduklarını söyledi. Bu girişimlerin genellikle başarısızlıkla sonuçlandığını aktaran Gönüllü, "Bu durum her ne kadar cesaret kırıcı olsa da bırakıp tekrar tekrar başlayanlar sonunda bu amaçlarına ulaşabilmektedir. Sigarayı bırakanların yüzde 20'si bunu ilk seferde başarırken yüzde 50'si ancak 6 denemeden sonra bırakabilmektedir" diye konuştu.
AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri